Connect with us

Hirdetés

technokrata

A hamis navigációs szoftver a bíróságra vezet

Kütyük

A hamis navigációs szoftver a bíróságra vezet

A rendőrség több városban is tartott házkutatásokat, volt olyan „kereskedő” akit kétszer is elkaptak.

Általános jelenséggé vált Magyarországon az tört iGO My way szoftverek telepítése, melyhez hirdetés útján keresnek kuncsaftokat. A legnépszerűbb online hirdetési újságokban naponta jelentek meg a csábító ajánlatok: „iGO Európa 3000 forintért”, „iGO frissítés 2500 forintért”. A rendkívül vonzó árak természetesen illegális szoftvereket takartak. A csalók ebben az esetben is a jóhiszemű, technikához kevésbé értő embereket csalták csapdába. A Nav N Go márkavédelmi képviselete ezért az elmúlt egy évben figyelemmel kísérte a legnépszerűbb internetes hirdetőoldalak kínálatát, és próbavásárlásokat hajtott végre a legaktívabb eladóknál.

Az egy évig tartó munka során az IPR Consulting munkatársai meglepődtek az eladók által teremtett kereskedelmi környezeten: a lebukástól tartó elkövetők a krimikből megismert mindenféle módszert bevetettek rejtőzködésük érdekében. Egy kispesti fiatalember például az egyik bevásárlóközpont melletti parkolóba beszélte meg a találkozókat a vevőkkel, majd onnan telefonon átirányította őket a bevásárlóközpont mélygarázsába. Az autók melletti áru átadás-átvétele során a vásárlók tört Nav N Go szoftvereket kaptak – pechjükre az egyik alkalommal az illegális terméket az IPR Consulting munkatársainak adták át. Ügyükben a hatóságok vádat emelnek, csakúgy, mint abban az óbudai esetben, ahol az egyik uszoda parkolójába a telefonon megbeszélt időpontban egy fiatal pár érkezett az autójukkal, majd onnan ki sem szállva, egy laptop segítségével állították elő az akkor legfrissebbnek számító tört Nav N Go szoftvert, és a letekert ablakon kiadták a vevőnek – történetesen az IPR Consulting munkatársának.

Kétszer is elkapták a rendőrök azt a budapesti fiatalembert, aki fél év alatt háromszor változtatta meg illegális tevékenységét – ő életvitelszerűen arra rendezkedett be, hogy tört Nav N Go iGO 8 szoftverek forgalmazásából éljen meg. Először egy XVII. kerületi címen bukkant fel, ahol külön kis irodát rendezett be magának, majd a nagy forgalomra való tekintettel szebb és kényelmesebb irodát bérelt a VIII. kerületben – a rendőrök a helyszínen lefoglalták a laptopját és azokat a szórólapokat is, amelyeket a környéken tervezett kiragasztani. A lebukását követően a XVI. kerületbe rakta át a székhelyét – ott egy zsákutca végébe beszélte meg a találkozókat az ügyfelekkel. Az „irodája” azonban a zsákutca elején volt, és minden egyes esetben először meggyőződött róla, hogy nem rendőrautó vár-e rá a találkozóhelyen. Ennek ellenére sem sikerült elkerülnie a lebukását, a rendőrség másodszor is elfogta.

Kevésbé volt elővigyázatos az a budaörsi férfi, aki a lakására vitte fel az ügyfeleket. A szoftvereket a bőséges CD kínálatából válogatta össze, majd írta ki SD-kártyára. Egy budaörsi cég alkalmazottjaként ő csak „másodállásban” forgalmazta az illegális Nav N Go szoftvereket, de sokszor a munkahelyére is beszélt meg találkozókat – egész addig, amíg egyik alkalommal rendőrök várták a helyszínen.

A felsoroltakon kívül számos hasonló esetet tapasztaltak az elmúlt egy évben, java részükben a rendőrség büntetőeljárást indított az elkövetők ellen. A tapasztalatok alapján a Nav N Go márkavédelmi képviselete folytatja és megerősíti a monitoring vizsgálatot, amely során igyekszik kiszűrni az illegális szoftverfrissítőket és telepítőket. A tapasztalatok alapján az IPR Consulting azt javasolja, hogy a vevő az internetes vásárlások során követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét, illetve ha nincs feltüntetve, kérdezze meg, milyen szoftverrel kínálja a készüléket. A jogsértő termékeket az Európai Közösség területére való behozatalakor a hatóságok lefoglalják és megsemmisítik.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete tájékoztatja a vásárlókat, hogy a felhasználók a terméktámogatási lehetőségeket, egyben szoftverük eredetiségét a naviextras.com weboldalon ellenőrizhetik – ahol a támogatott készülékek listáján is meggyőződhetnek arról, hogy a vásárolni kívánt készülékhez létezik-e legális Nav N Go szoftver.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés