Connect with us

technokrata

A hamis navigációs szoftver a bíróságra vezet

Kütyük

A hamis navigációs szoftver a bíróságra vezet

A rendőrség több városban is tartott házkutatásokat, volt olyan „kereskedő” akit kétszer is elkaptak.

Általános jelenséggé vált Magyarországon az tört iGO My way szoftverek telepítése, melyhez hirdetés útján keresnek kuncsaftokat. A legnépszerűbb online hirdetési újságokban naponta jelentek meg a csábító ajánlatok: „iGO Európa 3000 forintért”, „iGO frissítés 2500 forintért”. A rendkívül vonzó árak természetesen illegális szoftvereket takartak. A csalók ebben az esetben is a jóhiszemű, technikához kevésbé értő embereket csalták csapdába. A Nav N Go márkavédelmi képviselete ezért az elmúlt egy évben figyelemmel kísérte a legnépszerűbb internetes hirdetőoldalak kínálatát, és próbavásárlásokat hajtott végre a legaktívabb eladóknál.

Az egy évig tartó munka során az IPR Consulting munkatársai meglepődtek az eladók által teremtett kereskedelmi környezeten: a lebukástól tartó elkövetők a krimikből megismert mindenféle módszert bevetettek rejtőzködésük érdekében. Egy kispesti fiatalember például az egyik bevásárlóközpont melletti parkolóba beszélte meg a találkozókat a vevőkkel, majd onnan telefonon átirányította őket a bevásárlóközpont mélygarázsába. Az autók melletti áru átadás-átvétele során a vásárlók tört Nav N Go szoftvereket kaptak – pechjükre az egyik alkalommal az illegális terméket az IPR Consulting munkatársainak adták át. Ügyükben a hatóságok vádat emelnek, csakúgy, mint abban az óbudai esetben, ahol az egyik uszoda parkolójába a telefonon megbeszélt időpontban egy fiatal pár érkezett az autójukkal, majd onnan ki sem szállva, egy laptop segítségével állították elő az akkor legfrissebbnek számító tört Nav N Go szoftvert, és a letekert ablakon kiadták a vevőnek – történetesen az IPR Consulting munkatársának.

Kétszer is elkapták a rendőrök azt a budapesti fiatalembert, aki fél év alatt háromszor változtatta meg illegális tevékenységét – ő életvitelszerűen arra rendezkedett be, hogy tört Nav N Go iGO 8 szoftverek forgalmazásából éljen meg. Először egy XVII. kerületi címen bukkant fel, ahol külön kis irodát rendezett be magának, majd a nagy forgalomra való tekintettel szebb és kényelmesebb irodát bérelt a VIII. kerületben – a rendőrök a helyszínen lefoglalták a laptopját és azokat a szórólapokat is, amelyeket a környéken tervezett kiragasztani. A lebukását követően a XVI. kerületbe rakta át a székhelyét – ott egy zsákutca végébe beszélte meg a találkozókat az ügyfelekkel. Az „irodája” azonban a zsákutca elején volt, és minden egyes esetben először meggyőződött róla, hogy nem rendőrautó vár-e rá a találkozóhelyen. Ennek ellenére sem sikerült elkerülnie a lebukását, a rendőrség másodszor is elfogta.

Kevésbé volt elővigyázatos az a budaörsi férfi, aki a lakására vitte fel az ügyfeleket. A szoftvereket a bőséges CD kínálatából válogatta össze, majd írta ki SD-kártyára. Egy budaörsi cég alkalmazottjaként ő csak „másodállásban” forgalmazta az illegális Nav N Go szoftvereket, de sokszor a munkahelyére is beszélt meg találkozókat – egész addig, amíg egyik alkalommal rendőrök várták a helyszínen.

A felsoroltakon kívül számos hasonló esetet tapasztaltak az elmúlt egy évben, java részükben a rendőrség büntetőeljárást indított az elkövetők ellen. A tapasztalatok alapján a Nav N Go márkavédelmi képviselete folytatja és megerősíti a monitoring vizsgálatot, amely során igyekszik kiszűrni az illegális szoftverfrissítőket és telepítőket. A tapasztalatok alapján az IPR Consulting azt javasolja, hogy a vevő az internetes vásárlások során követelje az eladótól, hogy bizonyítsa be a szoftver eredetiségét, illetve ha nincs feltüntetve, kérdezze meg, milyen szoftverrel kínálja a készüléket. A jogsértő termékeket az Európai Közösség területére való behozatalakor a hatóságok lefoglalják és megsemmisítik.

A Nav N Go márkavédelmi képviselete tájékoztatja a vásárlókat, hogy a felhasználók a terméktámogatási lehetőségeket, egyben szoftverük eredetiségét a naviextras.com weboldalon ellenőrizhetik – ahol a támogatott készülékek listáján is meggyőződhetnek arról, hogy a vásárolni kívánt készülékhez létezik-e legális Nav N Go szoftver.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp