Connect with us

Rövid linkek a Google-tól

Kütyük

Rövid linkek a Google-tól

Ha túl hosszú, nehezen megjegyezhető egy URL, segít a Google.

Nemrég végzett ráncfelvarrásokat az amerikai keresőóriás Toolbar és Feedburner alkalmazásain, melyek így már támogatják az új URL rövidítő funkciót. A nem túl fantáziadúsan „Google URL Shortener” névre hallgató szolgáltatás tulajdonképpen pontosan az, amit a neve is mutat: a túl hosszú URL-ek lerövidítését teszi lehetővé.

Miért lehet gond, ha sok karakter hosszúra nyúlik egy webcím? Tipikusan azért, mert azt továbbküldve az adott szolgáltatás lenyisszanthatja a végét, vagy külön sorba tördelheti az utolsó néhány karaktert. Bizonyára mindenki látott már olyan fórumbejegyzést, ami egy több soros URL-t tartalmazott, vagy kapott olyan levelet, amiben az elküldött webcím a hossza miatt megtörésre került – az eredmény gyakran ahhoz vezet, hogy nem tudjuk megnézni a számunkra továbbított linket. Nem is beszélve a Twitterről, ahol fizikai képtelenség megosztani egy több száz karakterből álló linket.

Ha azonban a hosszú URL-ből csinálunk egy rövidet (mint amilyen szolgáltatást eddig a TinyURL végzett), akkor csak mindössze pár karaktert kell elküldeni a kiszemelt címzett(ek)nek. Ebben segít a Google, amely többet nyújt, mint régóta létező riválisai. A vállalat szerint egyrészt az általa alkalmazott infrastruktúra robosztussága kiemelkedő megbízhatóságot kínál, másrészt védelmet az internetes fenyegetések ellen. A lekicsinyített URL-ek ugyanis automatikusan átmennek egy biztonsági ellenőrzésen, így – legalábbis a Google állítása szerint – nem lehet ártalmas site-okra átlinkelni. Egy TinyURL-be bújtatott linkről ránézésre ugyanis nem lehet megmondani, hova visz – az akár fertőző vagy támadó weblapokra is juttathatja a gyanútlan kattintót.

Sajnos egyelőre csak a Toolbar és a Feedburner rendszereken keresztül érhető el a szolgáltatás. A fejlesztők azonban azt ígérik, hogy ha sikeresnek bizonyul a goo.gl, akkor a jövőben szélesebb közönség számára is elérhetővé teszik.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom