Connect with us

technokrata

Üzemanyagcellás akkumulátor – már kapható

Kütyük

Üzemanyagcellás akkumulátor – már kapható

A Toshiba piacra dobta első, Dynario névre hallgató metanolos energiatároló eszközeit.

Az üzemanyagcellás (direct methanol fuel-cell – DMFC) akkumulátorok fejlesztésében már egy ideje aktív szerepet vállaló japán vállalat nemrég bejelentette első, immár nem kísérleti formában létező, hanem megvásárolható termékét. A Dynario fantázianevet kapott készülék azonban nem fog elterjedni a világon, és ennek több oka is van. Amolyan „Teszteljük a piacot!” megfontolással tette elérhetővé az akkumulátort a Toshiba: limitált szériában, mindössze háromezer darabot gyártott, és ezek egyikét sem tervezi Japánon kívül forgalomba hozni.

Nagyjából tenyérnyi (15×2,1×7,5 centiméteres) méretű az eszköz, üzemanyag tankjának űrlitere pedig 14 milliliter. Egy USB kábelen keresztül hozzávetőleg annyi energia előállítására képes, ami két hétköznapi mobiltelefon feltöltésére elegendő, vagyis 7 milliliternyi metanol szükségeltetik egy mobil készülékhez. A tartály újratöltése rekordgyors: mindössze 20 másodperc kell ahhoz, hogy újra lötyögjön a metanol a Dnyario-ban.

Mindez azonban egyáltalán nem olcsó: öt 50 ml-es cartridge valamivel több mint 3000 jenbe (átszámítva 6000-6500 forintba) kerül, ami egy telefontöltés árát nagyjából 180-200 forint közé lövi be. Plusz magát a Dynario-t is meg kell vásárolni, ami közel 30 ezer jenes, vagyis 60-65.000 forintos árával drága mulatság még a technika iránt elkötelezett japánok számára is.

Hogyan működik?
A cartridge metanolt alkalmaz üzemanyagként, illetve a környezet oxigénjét is felhasználja. A kettő keveréke lesz az az energiaforrás, amiből kémiai reakció révén elektromosság jön létre. A stabil kimeneti áramról a beépített mikrokomputer gondoskodik, folyamatosan ellenőrizve az energia-előállítási folyamatot. Hibrid kialakítású, vagyis az üzemanyagcellából létrehozott elektromosságot lítium-ionos akkumulátor tárolja.

A koncentrált metanol révén kis helyen nagy energiasűrűség érhető el, ami mind méret, mind tömeg tekintetében kompakttá teszi az eszközt. Gyors újratöltésének köszönhetően jó szolgálatot tehet olyan körülmények között, ahol nem áll rendelkezésre stabil elektromos hálózat, ugyanakkor szükség van kisfogyasztású elektronikus készülékek használatára.

A Dynario lehet az úttörő – amennyiben a japán fogadtatás sikeres lesz, a Toshiba jövőbeli DMFC termékeinek fejlesztése során az itt szerzett tapasztalatokat minden bizonnyal fel fogja használni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom