Connect with us

technokrata

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Kütyük

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Google Maps-re alapozott szolgáltatást jelentett be az amerikai vállalat.

Nemes egyszerűséggel Google Maps Navigation névre keresztelték az alkalmazást, melyből elérhetővé vált egy bétaváltozat. Az Android 2.0 mobil eszközökhöz fejlesztett szoftver a Google Maps for Mobile-t hivatott lecserélni. Ez utóbbi már régóta kínál tájékozódási lehetőséget a mobiltelefonok tulajdonosai számára, de vezetés közbeni használata finoman szólva sem adott kielégítő élményt.

A Google Maps Navitagion olyan piacra akar betörni, amelyet néhány – köztük magyar – vállalat ural. A GPS-alapú helyzet-meghatározás és navigálás „kész piac”, az itt kialakult erőviszonyokat boríthatja fel az amerikai vállalat, intenzív megjelenésével. A most bétaverzióban elérhetővé vált alkalmazás ugyanis a TomTomhoz, Garminhoz és Nav n Go-hoz hasonló szolgáltatást nyújt: hangalapú navigálást, amit a Google Maps gazdag felhasználói tartalmával ötvöz. Képes alternatív útvonalakat javasolni, de a készüléken megjelenhet az utcaszintű (street view) vagy a műholdas nézet (satellite view) is.

Google Maps Navigation bemutató

Sőt, a hagyományos hangalapú navigációra rátesz még egy lapáttal. Ahelyett, hogy utcától utcáig „fogná a kezét” a sofőrnek, a Google Maps Navigation képes üzletek és egyéb, a felhasználó számára érdekes helyek lokalizálására (ha azok szerepelnek a Google térképszolgáltatásán), és ajtótól ajtóig viszi az utazni vágyót. Extrém példa: ha egy általunk ismeretlen bevásárlóközpontba kell mennünk, akkor a hagyományos navigációs rendszerek maximum a parkolóig kísérnek el – a Google fejlesztésével viszont (műholdkapcsolat esetén) az épületben is tájékozódhatunk.

Forgalom nézet

Van egy überelhetetlen előnye is a szolgáltatásnak: a Google Maps Navigation (legalábbis most, bétaváltozatban) ingyenesen használható. Nincsenek rejtett költségek, licencdíjak, új térképek megvásárlásának kötelezettsége, sem olyan prémiumszolgáltatások, mint amilyen például a forgalom adatainak frissítése. Ugyanakkor, ahogy azt sajnos megszokhattuk, a tesztidőszak egyelőre az USA-ra korlátozódik, de remélhetőleg nem kell sokat várni az amerikai kontinensről való kiszabadulására sem.

Célpontkeresés hangvezérléssel

A lépés jelentős lökést adhat az androidos készülékeknek, és akkor nem csak a jelenlegi navigációs szoftvereket gyártó, szolgáltatásokat üzemeltető cégek lesznek bajban, hanem az olyan telefongyártó vállalatok is, mint például a Nokia.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd