Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Kütyük

Hangalapú GPS-navigáció a Google-től

Google Maps-re alapozott szolgáltatást jelentett be az amerikai vállalat.

Nemes egyszerűséggel Google Maps Navigation névre keresztelték az alkalmazást, melyből elérhetővé vált egy bétaváltozat. Az Android 2.0 mobil eszközökhöz fejlesztett szoftver a Google Maps for Mobile-t hivatott lecserélni. Ez utóbbi már régóta kínál tájékozódási lehetőséget a mobiltelefonok tulajdonosai számára, de vezetés közbeni használata finoman szólva sem adott kielégítő élményt.

A Google Maps Navitagion olyan piacra akar betörni, amelyet néhány – köztük magyar – vállalat ural. A GPS-alapú helyzet-meghatározás és navigálás „kész piac”, az itt kialakult erőviszonyokat boríthatja fel az amerikai vállalat, intenzív megjelenésével. A most bétaverzióban elérhetővé vált alkalmazás ugyanis a TomTomhoz, Garminhoz és Nav n Go-hoz hasonló szolgáltatást nyújt: hangalapú navigálást, amit a Google Maps gazdag felhasználói tartalmával ötvöz. Képes alternatív útvonalakat javasolni, de a készüléken megjelenhet az utcaszintű (street view) vagy a műholdas nézet (satellite view) is.

Google Maps Navigation bemutató

Sőt, a hagyományos hangalapú navigációra rátesz még egy lapáttal. Ahelyett, hogy utcától utcáig „fogná a kezét” a sofőrnek, a Google Maps Navigation képes üzletek és egyéb, a felhasználó számára érdekes helyek lokalizálására (ha azok szerepelnek a Google térképszolgáltatásán), és ajtótól ajtóig viszi az utazni vágyót. Extrém példa: ha egy általunk ismeretlen bevásárlóközpontba kell mennünk, akkor a hagyományos navigációs rendszerek maximum a parkolóig kísérnek el – a Google fejlesztésével viszont (műholdkapcsolat esetén) az épületben is tájékozódhatunk.

Forgalom nézet

Van egy überelhetetlen előnye is a szolgáltatásnak: a Google Maps Navigation (legalábbis most, bétaváltozatban) ingyenesen használható. Nincsenek rejtett költségek, licencdíjak, új térképek megvásárlásának kötelezettsége, sem olyan prémiumszolgáltatások, mint amilyen például a forgalom adatainak frissítése. Ugyanakkor, ahogy azt sajnos megszokhattuk, a tesztidőszak egyelőre az USA-ra korlátozódik, de remélhetőleg nem kell sokat várni az amerikai kontinensről való kiszabadulására sem.

Célpontkeresés hangvezérléssel

A lépés jelentős lökést adhat az androidos készülékeknek, és akkor nem csak a jelenlegi navigációs szoftvereket gyártó, szolgáltatásokat üzemeltető cégek lesznek bajban, hanem az olyan telefongyártó vállalatok is, mint például a Nokia.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés