Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vesztésre áll az Internet Explorer

Kütyük

Vesztésre áll az Internet Explorer

Megállíthatatlan a Firefox előretörése.

30 millió új felhasználó, mindössze 8 hét alatt. Ezt a döbbenetes számot Tristan Nitot, a Mozilla európai részlegének elnöke twittelte világgá hétfőn. Ennek kapcsán a ZDNet kedden meg is kereste a nyíltforrású böngésző fejlesztésével foglalkozó alapítvány emberét, aki az újságírónak hivatalosan is megerősítette a fenti számokat: „Jelentős növekedést látunk a Firefox felhasználóinak számában. A Firefox minden 24 órában elvégez egy gyors keresést, a program új változata után kutatva, ami a Mozilla szerverének megpingelésével jár. Rengeteg pinget számoltunk össze.”

Tristan Nitot

Nitot elmagyarázta, hogy a fenti pingek megadják a napi szinten aktív Firefox felhasználók számát. A havi szinten tűzrókázó felhasználói bázist pedig úgy kapják meg, hogy a napi számot megszorozzák hárommal, figyelembe véve azokat a napokat, amikor a felhasználók nem böngésznek. Az elmúlt nyolc hétben az alapítvány 10 milliós (103 millióról 113 millióra) napi szintű felhasználói növekedést tapasztalt. Ez az előző számítási módszer szerint nagyjából 330 milliónyi havi felhasználót jelent.

Az ősz a Firefoxnak kedvez
Van azonban még hova fejlődnie az alternatív böngészőnek. Az amerikai, webelemezéssel foglalkozó Net Applications szerint szeptember végén a világ internetezőinek 65 százaléka Internet Explorert használt. Ez a szám jelentős visszaesést mutat, hiszen tavaly novemberben még 70 százalékos volt az IE részaránya a browserpiacon. Ugyanezen idő alatt a Firefox 2,5 százalékot tudott szerezni, azaz 21,21 százalékról 23,75 százalékra növelte felhasználói táborát. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy átlagban a konkurens böngészők is népszerűbbé váltak, a redmondi alkalmazás kárára.

Hagyományosan jól szerepel az őszi hónapokban a Tűzróka, közölte Nitot. Ennek oka, hogy az emberek ilyenkor térnek vissza munkahelyükre, ebben az időszakban vesznek a gyereknek új PC-t, és az új (vagy megújult) környezetben „bevállalósabbak”, azaz szeretnek kipróbálni olyasmit, amit korábban nem – például a Firefoxot. „Ez minden évben megdobja a számainkat.” – nyilatkozta a Mozilla elnöke.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés