Connect with us

technokrata

Vesztésre áll az Internet Explorer

Kütyük

Vesztésre áll az Internet Explorer

Megállíthatatlan a Firefox előretörése.

30 millió új felhasználó, mindössze 8 hét alatt. Ezt a döbbenetes számot Tristan Nitot, a Mozilla európai részlegének elnöke twittelte világgá hétfőn. Ennek kapcsán a ZDNet kedden meg is kereste a nyíltforrású böngésző fejlesztésével foglalkozó alapítvány emberét, aki az újságírónak hivatalosan is megerősítette a fenti számokat: „Jelentős növekedést látunk a Firefox felhasználóinak számában. A Firefox minden 24 órában elvégez egy gyors keresést, a program új változata után kutatva, ami a Mozilla szerverének megpingelésével jár. Rengeteg pinget számoltunk össze.”

Tristan Nitot

Nitot elmagyarázta, hogy a fenti pingek megadják a napi szinten aktív Firefox felhasználók számát. A havi szinten tűzrókázó felhasználói bázist pedig úgy kapják meg, hogy a napi számot megszorozzák hárommal, figyelembe véve azokat a napokat, amikor a felhasználók nem böngésznek. Az elmúlt nyolc hétben az alapítvány 10 milliós (103 millióról 113 millióra) napi szintű felhasználói növekedést tapasztalt. Ez az előző számítási módszer szerint nagyjából 330 milliónyi havi felhasználót jelent.

Az ősz a Firefoxnak kedvez
Van azonban még hova fejlődnie az alternatív böngészőnek. Az amerikai, webelemezéssel foglalkozó Net Applications szerint szeptember végén a világ internetezőinek 65 százaléka Internet Explorert használt. Ez a szám jelentős visszaesést mutat, hiszen tavaly novemberben még 70 százalékos volt az IE részaránya a browserpiacon. Ugyanezen idő alatt a Firefox 2,5 százalékot tudott szerezni, azaz 21,21 százalékról 23,75 százalékra növelte felhasználói táborát. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy átlagban a konkurens böngészők is népszerűbbé váltak, a redmondi alkalmazás kárára.

Hagyományosan jól szerepel az őszi hónapokban a Tűzróka, közölte Nitot. Ennek oka, hogy az emberek ilyenkor térnek vissza munkahelyükre, ebben az időszakban vesznek a gyereknek új PC-t, és az új (vagy megújult) környezetben „bevállalósabbak”, azaz szeretnek kipróbálni olyasmit, amit korábban nem – például a Firefoxot. „Ez minden évben megdobja a számainkat.” – nyilatkozta a Mozilla elnöke.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd