Connect with us

technokrata

Lesz univerzális telefontöltő!

Kütyük

Lesz univerzális telefontöltő!

Végre nem kell majd szenvednünk a különböző telefonok között inkompatibilis töltőkészülékekkel.

Az Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union – ITU) a múlt hétvégén jóváhagyta azt a tervezetet, ami egy egységesített mobiltelefontöltő létrehozására irányult. A standard eszköz a jövőben mindenféle olyan mobil készülék energiával való ellátására használható, amely eleget tesz a szabványnak, függetlenül attól, hogy ki gyártotta. Vagyis, ha általánossá válik, a mobil kütyük tulajdonosainak végre nem kell majd töltőt vadászniuk készülékeikhez, elég lesz egyetlen darabot előkeríteni, és azzal biztosan feltölthetik lemerülőben levő mobiltelefonjaikat, PDA-ikat.

A jéghegy csúcsa – néhány töltőtípus

Több előnye is van az egységesítésnek. Egyrészt energiahatékonyabb eszközök készülhetnek, másrészt a környezetet is kíméli a szabvány. Egységes töltővel ugyanis nincsen szükség minden egyed mobil készülékhez saját töltőt vásárolni, elegendő csupán egyetlen darabot beszerezni. Így kevesebb elhasználódott töltőeszköz kerül a szemétbe, ami a benne levő veszélyes anyagok miatt nagy terhelést jelent anyabolygónk számára. Ráadásul a telefongyártásban érdekelt vállalatoknak is kevesebb terméket kell legyártaniuk, amivel már az előállítás energiaigénye és költségei is érezhetően csökkenhetnek.

Lássuk mindezt számokban! Az ITU szerint a készenléti állapotban való energiafogyasztás 50 százalékkal csökkenhet majd, és a hatékonyságuk is javulni fog – a korábbi megoldásokhoz képest akár háromszorosára is. Körülbelül 51 ezer tonnányi redundáns töltő gyártása válik szükségtelenné, és éves szinten 13,6 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátása spórolható meg az egységesítéssel.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom