Connect with us

technokrata

Hazánkban is legalizálnák a file-cserét

Kütyük

Hazánkban is legalizálnák a file-cserét

Az üres adathordozó jogdíját is eltörölnék – Kalozpart.org.

Svédországban jutott legfeszültebb pontjára az európai kalóz-antikalóz szembenállás. Míg a jogvédők tűzzel-vassal igyekeztek irtani a (szerzői jogokat sértő) file-cserét, addig a The Pirate Bay névvel fémjelzett skandináv bittorrent-csoport a világ egyik legnagyobb állománymegosztást lehetővé tevő szervercsoportját hozta létre. Ennek farvizén aztán megszületett a svéd kalózpárt is, mely legnagyobb meglepetésre az európai uniós választások során be is jutott a közös parlamentbe (egy fővel).

Itthon az ügyet a liberális hozzáállást hangoztató Lehet Más a Politika nevű kispárt karolta fel. Nemrég Kalozpart.org néven külön blogot hoztak létre a témával kapcsolatban, ahol hangot adtak azon véleményüknek, mely szerint „a szerzői jogok rendszere radikális reformra szorul az internet és a mindenki számára hozzáférhető infokommunikációs technológiák korában”. Úgy gondolják, hogy a „jelenlegi rendszer jogtalan előnyökhöz juttat néhány jelentős piaci szereplőt az alkotók, a felhasználók, közös kultúránk és az egész társadalom rovására. Nem igaz, hogy a közös jogkezelés jelenlegi formája az alkotók érdekeit szolgálja, statisztikák bizonyítják, hogy az ilyen módon beszedett milliárdok túlnyomó része mindössze néhány, a kulturális piacot monopolizáló média-óriásvállalatot gazdagít.

Ezért az LMP szeretné elérni, hogy a szerzők és a felhasználók egymás között magáncélú felhasználásra szabad tartalmakat osszanak meg. Ehhez „nemzeti és globális kulturális örökségünket fel kell szabadítani, és mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni”. Törvényváltoztatást javasol a párt, többek között azt, hogy „a közpénzből létrehozott kulturális javakat minden kötöttségtől mentesen szabadon terjeszthetővé kell tenni, a kereskedelmi célú kultúrjavakat megillető védelmi időt, a kiadók monopóliumát pedig – akár nemzetközi egyezmények megváltoztatása árán is – radikálisan le kell rövidíteni: az LMP a svéd Kalózpárthoz hasonlóan az első publikációtól számítva öt évet bőven elegendőnek tart arra, hogy a kulturális termékekbe befektetett anyagiak megtérüljenek.

Emellett a politikai szervezet eltörölné az úgynevezett üres adathordozó jogdíjat is, amely szerinte ma akkor is a szerzői jogi lobbit gazdagítja, ha az adathordozót nem jogvédett tartalmak másolására használják.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák