Connect with us

technokrata

„Már bánom a dupla perjelet!” – nyilatkozta a Web atyja

Kütyük

„Már bánom a dupla perjelet!” – nyilatkozta a Web atyja

Tulajdonképpen nem volt oka annak, hogy úgy nézzenek ki a webcímek, ahogy mostani formájukban ismerjük őket. Sir Tim Berners-Lee nemrég tett nyilatkozata szerint ma már másképp csinálná.

Akit a fórumokon való trollkodáson és az üzenőkliensek idióta, izgő-mozgó „smiley-kkal” telepakolásán és aztán az ezen való borzalmas felületen való csevegésen kívül kicsit mélyebben is foglalkoztat az Internet, bizonyára hallott már Tim Berners-Lee-ről. Vint Cerffel együtt őt is az Internet atyjának szokás nevezni – Berners-Lee felelt ugyanis a Web megalkotásáért. Az 1980-as években a Cernben dolgozó kutató rájött, hogy mennyivel egyszerűbben megőrizhetők és kezelhetők az adatok, ha azokat egységes protokollon keresztül érjük el. Elgondolását tett követte, így a szakember lerakta a WWW alapjait, létrehozta többek között a HTTP-t.

Az URL-ek mai kinézetét is neki köszönhetjük, ő volt az, aki úgy döntött, hogy a protokollt és a címet egymástól kettőspont és kettős perjel válassza el. Elképzelése szerint így hangsúlyosabbá vált az URL protokoll (például a HTTP vagy az FTP) és cím részekre való megoszlása. Nemrég azonban egy, a New York Times-nak adott interjújában elismerte, hogy teljesen felesleges volt erre három karaktert használni, és már megbánta, hogy a website címeket szükségtelenül hosszúra nyújtotta ezzel a döntéssel.

Sir Tim Berners-Lee

Ha újra meghatározhatná, hogyan nézzen ki egy URL, akkor már csak kettőspontot használna erre a funkcióra. „Gondoljanak arra a tintamennyiségre, amit megspórolhattunk volna, ha annak idején egyszerűen kivettem volna a kettős perjelet a webcímekből.” – nyilatkozta kicsit érzelgősen Berners-Lee az amerikai újságnak – „Akkor azonban jó ötletnek tűnt.”

Continue Reading
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd