Connect with us

technokrata

Befellegzett a Bluetooth-nak?

Kütyük

Befellegzett a Bluetooth-nak?

A Wi-Fi a Kékfog babérjaira tör.

Hamarosan sokkal egyszerűbb és kényelmesebb csatlakozási lehetőséget kínálnak majd a Wi-Fi eszközök, ígérte meg nemrég a Wi-Fi Alliance. A szövetség már közel jár a vezetékmentes hálózati eszközök szabványának kiterjesztéséhez – a nemsokára nyilvánossá váló specifikáció szerint anélkül lehet majd Wi-Fi eszközöket egymáshoz kötni, hogy azokkal hagyományos otthoni, irodai vagy hotspot hálózathoz kellene csatlakozni.

„A Wi-Fi Direct komoly előrelépést jelent iparágunk számára. A felhasználók világszerte élvezhetik majd az egyszerű technológia előnyeit adatok mozgatása és alkalmazások megosztása során, melyekre gyorsan és könnyen nyílik majd lehetőség az eszközök között – még akkor is, amikor egy Wi-Fi hozzáférési pont sem érhető el.” – nyilatkozta Edgar Fugieroa, a Wi-Fi Alliance vezérigazgatója.

A korábban Wi-Fi peer-to-peer névre hallgató specifikáció bármely Wi-Fi eszközben implementálható lesz, kezdve a mobiltelefonoktól, a kamerákon és a nyomtatókon keresztül a hordozható számítógépekig és az olyan humán beviteli eszközökig, mint a billentyűzetek és fejhallgatók. És nem csak két eszköz csatlakozhat majd össze ilyen módon: egyszerre akár egész csoportnyi Wi-Fi képes készülék is hálózatba szervezheti magát.

Szórakoztatóelektronikai és vállalati alkalmazásra egyaránt számítanak a fejlesztők, így aztán vállalati menedzsmentlehetőségek is belekerülnek a standardba, és természetesen biztonsági funkciókkal (WPA2) is fel lesz vérteve. A specifikációt támogató eszközök képesek lesznek egymást felfedezni, és a rendelkezésre álló szolgáltatásokat elérhetővé tenni. Hatótávolságuk tipikus Wi-Fi táv lesz, és az adatátviteli sebesség is a már megszokotthoz hasonlóan alakul majd a készülékek között.

Ezzel a lépésével a szövetség gyakorlatilag nyíltan hadat üzent a Bluetooth-nak (illetve a többi, hasonló, elektronikai eszközök között vezetékmentes kapcsolatot biztosító technikának). A kékfogas megoldáshoz képest előnye, hogy gyorsabb, ugyanakkor energiaigényesebb is, ami előrevetíti, hogy a közeljövőben még nem taszítják le a Bluetooth-t trónjáról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom