Connect with us

Hirdetés

technokrata

Befellegzett a Bluetooth-nak?

Kütyük

Befellegzett a Bluetooth-nak?

A Wi-Fi a Kékfog babérjaira tör.

Hamarosan sokkal egyszerűbb és kényelmesebb csatlakozási lehetőséget kínálnak majd a Wi-Fi eszközök, ígérte meg nemrég a Wi-Fi Alliance. A szövetség már közel jár a vezetékmentes hálózati eszközök szabványának kiterjesztéséhez – a nemsokára nyilvánossá váló specifikáció szerint anélkül lehet majd Wi-Fi eszközöket egymáshoz kötni, hogy azokkal hagyományos otthoni, irodai vagy hotspot hálózathoz kellene csatlakozni.

„A Wi-Fi Direct komoly előrelépést jelent iparágunk számára. A felhasználók világszerte élvezhetik majd az egyszerű technológia előnyeit adatok mozgatása és alkalmazások megosztása során, melyekre gyorsan és könnyen nyílik majd lehetőség az eszközök között – még akkor is, amikor egy Wi-Fi hozzáférési pont sem érhető el.” – nyilatkozta Edgar Fugieroa, a Wi-Fi Alliance vezérigazgatója.

A korábban Wi-Fi peer-to-peer névre hallgató specifikáció bármely Wi-Fi eszközben implementálható lesz, kezdve a mobiltelefonoktól, a kamerákon és a nyomtatókon keresztül a hordozható számítógépekig és az olyan humán beviteli eszközökig, mint a billentyűzetek és fejhallgatók. És nem csak két eszköz csatlakozhat majd össze ilyen módon: egyszerre akár egész csoportnyi Wi-Fi képes készülék is hálózatba szervezheti magát.

Szórakoztatóelektronikai és vállalati alkalmazásra egyaránt számítanak a fejlesztők, így aztán vállalati menedzsmentlehetőségek is belekerülnek a standardba, és természetesen biztonsági funkciókkal (WPA2) is fel lesz vérteve. A specifikációt támogató eszközök képesek lesznek egymást felfedezni, és a rendelkezésre álló szolgáltatásokat elérhetővé tenni. Hatótávolságuk tipikus Wi-Fi táv lesz, és az adatátviteli sebesség is a már megszokotthoz hasonlóan alakul majd a készülékek között.

Ezzel a lépésével a szövetség gyakorlatilag nyíltan hadat üzent a Bluetooth-nak (illetve a többi, hasonló, elektronikai eszközök között vezetékmentes kapcsolatot biztosító technikának). A kékfogas megoldáshoz képest előnye, hogy gyorsabb, ugyanakkor energiaigényesebb is, ami előrevetíti, hogy a közeljövőben még nem taszítják le a Bluetooth-t trónjáról.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés