Connect with us

technokrata

Befellegzett a Bluetooth-nak?

Kütyük

Befellegzett a Bluetooth-nak?

A Wi-Fi a Kékfog babérjaira tör.

Hamarosan sokkal egyszerűbb és kényelmesebb csatlakozási lehetőséget kínálnak majd a Wi-Fi eszközök, ígérte meg nemrég a Wi-Fi Alliance. A szövetség már közel jár a vezetékmentes hálózati eszközök szabványának kiterjesztéséhez – a nemsokára nyilvánossá váló specifikáció szerint anélkül lehet majd Wi-Fi eszközöket egymáshoz kötni, hogy azokkal hagyományos otthoni, irodai vagy hotspot hálózathoz kellene csatlakozni.

„A Wi-Fi Direct komoly előrelépést jelent iparágunk számára. A felhasználók világszerte élvezhetik majd az egyszerű technológia előnyeit adatok mozgatása és alkalmazások megosztása során, melyekre gyorsan és könnyen nyílik majd lehetőség az eszközök között – még akkor is, amikor egy Wi-Fi hozzáférési pont sem érhető el.” – nyilatkozta Edgar Fugieroa, a Wi-Fi Alliance vezérigazgatója.

A korábban Wi-Fi peer-to-peer névre hallgató specifikáció bármely Wi-Fi eszközben implementálható lesz, kezdve a mobiltelefonoktól, a kamerákon és a nyomtatókon keresztül a hordozható számítógépekig és az olyan humán beviteli eszközökig, mint a billentyűzetek és fejhallgatók. És nem csak két eszköz csatlakozhat majd össze ilyen módon: egyszerre akár egész csoportnyi Wi-Fi képes készülék is hálózatba szervezheti magát.

Szórakoztatóelektronikai és vállalati alkalmazásra egyaránt számítanak a fejlesztők, így aztán vállalati menedzsmentlehetőségek is belekerülnek a standardba, és természetesen biztonsági funkciókkal (WPA2) is fel lesz vérteve. A specifikációt támogató eszközök képesek lesznek egymást felfedezni, és a rendelkezésre álló szolgáltatásokat elérhetővé tenni. Hatótávolságuk tipikus Wi-Fi táv lesz, és az adatátviteli sebesség is a már megszokotthoz hasonlóan alakul majd a készülékek között.

Ezzel a lépésével a szövetség gyakorlatilag nyíltan hadat üzent a Bluetooth-nak (illetve a többi, hasonló, elektronikai eszközök között vezetékmentes kapcsolatot biztosító technikának). A kékfogas megoldáshoz képest előnye, hogy gyorsabb, ugyanakkor energiaigényesebb is, ami előrevetíti, hogy a közeljövőben még nem taszítják le a Bluetooth-t trónjáról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd