Connect with us

technokrata

Az Internet-hozzáférés emberi jog

Kütyük

Az Internet-hozzáférés emberi jog

1 megabit mindenkinek jár!

A finnek nemzeti tévétársasága, a YLE tegnap számolt be a Közlekedési és Távközlési Minisztérium lépéséről. Eszerint minden, finn állampolgársággal rendelkező embernek (azaz kicsit több mint 5 millió főnyi „távoli testvérünknek”) joga lesz legalább 1 Mbps-os szélessávú Internet-hozzáféréshez jövő júliustól kezdve. És ez csak a kezdet, hiszen egy évvel ezelőtt már bejelentették, hogy 2015-re a tempó 100 megabitre fog felfutni.

Francia példát követnek a finnek, hiszen a párizsiak az év elején jelentették be, hogy az Internet-hozzáférés alapvető emberi jog, ahogyan például a gondolatszabadsághoz vagy a személyes szabadsághoz való jog (az emberi jogokról bővebben itt). A francia Alkotmánytanács azonban nem részletezte, hogy milyen jellegű hozzáférés „jár”; így Finnország lett az első a Földön, ahol a szélessávú internetezés emberi joggá vált.

A kelet-skandinávok azonban tisztában vannak vele, hogy egy olyan nehéz terepviszonyokat kínáló országban, mint amilyen az övék, egy ilyen rendelkezés betartása nagy nehézségekbe ütközhet. A Helsinki Times tavalyi közlése szerint a finn kormányzat kijelentette, hogy 2015-re minden háztartásnak legalább 2 kilométeres körzetében kell lennie egy olyan Internet-csatlakozásnak, ami másodpercenként 100 megabites adatátviteli sebességet biztosít. Ez alól azonban kivételt képez az a kétezer háztartás, amelyek az ország távoli, eldugott sarkaiban vannak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd