Connect with us

Hirdetés

technokrata

iPhone-alkalmazásfejlesztés .NET kódból

Kütyük

iPhone-alkalmazásfejlesztés .NET kódból

Nyílt forráskódú kezdeményezés a Novelltől.

Scott Ellison, az IDC független piacelemző vállalat mobil és vezeték nélküli technológiákkal foglalkozó üzletágának alelnöke szerint az első évben az Apple Apps Store webáruházában több mint 50 000 alkalmazás volt elérhető, amelyeket egymilliárd alkalomnál is többször töltöttek le. A webáruházban naponta átlagosan mintegy 140 új alkalmazás jelent meg. A fejlesztők azonban eddig csak a bonyolultabb C és Objective-C nyelveket használhatták az iPhone-alkalmazások megírásához.

A Novell MonoTouch 1.0-val azonban már C# és .NET nyelveken is lehet alkalmazásokat fejleszteni, jelentette be a vállalat. Eddig az iPhone platformra főleg C és Objective-C nyelven történhetett a fejlesztés – a Novell segítségével azonban már a .NET nyelven programozók széles tábora is készíthet rá alkalmazásokat. Akár a meglévő .NET-es kódok is tisztán iPhone-natívvá tehetők, és az Apple Apps Store-ban közzétehetők.

Az iPhone programfejlesztői licence tiltja, hogy a fejlesztők parancsfájlmotorokat vagy JIT fordítókat használjanak, amelyek a felügyelt futásidejű környezetek, például a .NET esetében szükségesek a kódok futtatásához. Ezért a .NET és Mono fejlesztők eddig nem írhattak iPhone-alkalmazásokat, a MonoTouch használatával azonban meg tudnak felelni a licencfeltételeknek, mivel tisztán natív kód hozható létre vele.

A Novell MonoTouch szoftverfejlesztési csomag számos fordítót, kódtárat és eszközt tartalmaz, amelyek integrálhatók az Apple iPhone szoftverfejlesztési csomagjával. A csomag tartalmazza a Microsoft .NET alaposztályok kódtárait, valamint az iPhone natív API-felületét kihasználó felügyelt kódtárakat. Emellett egy olyan fordító program is helyet kapott a MonoTouch csomagban, amellyel a .NET futtatható fájlok és kódtárak közvetlenül alakíthatók natív alkalmazásokká. Ezen alkalmazások az Apple Apps Store webáruházban vagy a vállalati telepítés során juttathatók el az iPhone felhasználóihoz. Az Xcode-integráció lehetővé teszi, hogy az alkalmazásfejlesztők teszteljék termékeiket az eszközön vagy az Apple iPhone Simulator alkalmazáson, és az Apple Apps Store webáruházban terjesszék termékeiket.

Árak és elérhetőség
A MonoTouch Personal és Enterprise Edition változatok már elérhetők. A MonoTouch Enterprise Edition éves előfizetésének fejlesztőnkénti ára 999 dollár, amely a karbantartást és a frissítéseket is tartalmazza. Az ötfejlesztős Enterprise licencet egyszerre öt fejlesztő használhatja évi 3999 dolláros díjért. A kizárólag az Apple Apps Store webáruházban megjelenő alkalmazásokat fejlesztő egyéni felhasználók számára készült a MonoTouch Personal Edition, amelynek éves előfizetése 399 dollár fejlesztőnként.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés