Connect with us

technokrata

iPhone-alkalmazásfejlesztés .NET kódból

Kütyük

iPhone-alkalmazásfejlesztés .NET kódból

Nyílt forráskódú kezdeményezés a Novelltől.

Scott Ellison, az IDC független piacelemző vállalat mobil és vezeték nélküli technológiákkal foglalkozó üzletágának alelnöke szerint az első évben az Apple Apps Store webáruházában több mint 50 000 alkalmazás volt elérhető, amelyeket egymilliárd alkalomnál is többször töltöttek le. A webáruházban naponta átlagosan mintegy 140 új alkalmazás jelent meg. A fejlesztők azonban eddig csak a bonyolultabb C és Objective-C nyelveket használhatták az iPhone-alkalmazások megírásához.

A Novell MonoTouch 1.0-val azonban már C# és .NET nyelveken is lehet alkalmazásokat fejleszteni, jelentette be a vállalat. Eddig az iPhone platformra főleg C és Objective-C nyelven történhetett a fejlesztés – a Novell segítségével azonban már a .NET nyelven programozók széles tábora is készíthet rá alkalmazásokat. Akár a meglévő .NET-es kódok is tisztán iPhone-natívvá tehetők, és az Apple Apps Store-ban közzétehetők.

Az iPhone programfejlesztői licence tiltja, hogy a fejlesztők parancsfájlmotorokat vagy JIT fordítókat használjanak, amelyek a felügyelt futásidejű környezetek, például a .NET esetében szükségesek a kódok futtatásához. Ezért a .NET és Mono fejlesztők eddig nem írhattak iPhone-alkalmazásokat, a MonoTouch használatával azonban meg tudnak felelni a licencfeltételeknek, mivel tisztán natív kód hozható létre vele.

A Novell MonoTouch szoftverfejlesztési csomag számos fordítót, kódtárat és eszközt tartalmaz, amelyek integrálhatók az Apple iPhone szoftverfejlesztési csomagjával. A csomag tartalmazza a Microsoft .NET alaposztályok kódtárait, valamint az iPhone natív API-felületét kihasználó felügyelt kódtárakat. Emellett egy olyan fordító program is helyet kapott a MonoTouch csomagban, amellyel a .NET futtatható fájlok és kódtárak közvetlenül alakíthatók natív alkalmazásokká. Ezen alkalmazások az Apple Apps Store webáruházban vagy a vállalati telepítés során juttathatók el az iPhone felhasználóihoz. Az Xcode-integráció lehetővé teszi, hogy az alkalmazásfejlesztők teszteljék termékeiket az eszközön vagy az Apple iPhone Simulator alkalmazáson, és az Apple Apps Store webáruházban terjesszék termékeiket.

Árak és elérhetőség
A MonoTouch Personal és Enterprise Edition változatok már elérhetők. A MonoTouch Enterprise Edition éves előfizetésének fejlesztőnkénti ára 999 dollár, amely a karbantartást és a frissítéseket is tartalmazza. Az ötfejlesztős Enterprise licencet egyszerre öt fejlesztő használhatja évi 3999 dolláros díjért. A kizárólag az Apple Apps Store webáruházban megjelenő alkalmazásokat fejlesztő egyéni felhasználók számára készült a MonoTouch Personal Edition, amelynek éves előfizetése 399 dollár fejlesztőnként.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd