Connect with us

technokrata

„Megdönthető” a Firefox

Kütyük

„Megdönthető” a Firefox

A Mozilla nyíltforrású böngészője akkor is vízszintesen áll, ha a noteszgépet megdöntjük.

Kezdjük rögtön a képpel, így azonnal egyértelmű lesz, miről is van szó:

Bizonyára olvasóink közül sokan láttak már olyan mobiltelefont, amit gyorsulásmérővel láttak el. Jellemzően az új, többnyire az érintőképernyős modellek rendelkeznek ezzel a képességgel, melynek köszönhetően a képernyőn megjelenő tartalom akkor is vízszintesen áll, ha elforgatjuk a készüléket. Így lehet például viszonylag kényelmesen, a kijelző méreteit lehető legjobban kihasználva videót nézni, és könnyebbé válik a mobillal való fényképezés is; hogy csak néhány példát említsünk.

Ehhez persze szükség van mind hardveres, mind szoftveres fejlesztésre. Amint azt említettük, egy gyorsulásmérő biztosítja a „vas” oldaláról a funkció kihasználásának lehetőségét, míg a telefonoknál jellemzően operációs rendszer szintjén kezelik a gravitációs gyorsulás telefonra irányuló hatását. Ez utóbbira a noteszgépeken futó Firefox következő változata is képes lesz, vagyis a 3.6-os kiadás akkor is vízszintben maradhat, ha picit megdöntjük a laptopot. Ami könnyen előfordulhat, ha nem fixen rögzített helyen (például asztalon) használjuk, hanem egy buszon vagy egy repülőtér várójában.

Ezt pedig nem csak a tartalommegjelenítésben lehet majd kihasználni – a döntögetésre érzékennyé tehetők például webes játékok is. Labirintusok bejárása, repülést imitáló játékok – mind-mind olyan szórakozási formát kínálhatnak, amik laptopokon eddig nem voltak jelen. Gombok nyomogatása helyett ugyanis az egész számítógép mozgatásával juthatunk előrébb, ami persze nem feltétlenül előny egy 17-18 colos „mobil szörnyetegnél”. A könnyű netbookok esetében azonban mobiltelefonos élményt hozhat a lehetőség.

Marble Maze Nokia N95-ön

Christopher Blizzard, a Mozilla képviseletében közölte, hogy a modern MacBookok és ThinkPadek zöme hardveresen felszerelt a feladat ellátásához. A fejlesztők Mac-re és Linuxra is biztosították a technika támogatását; aki tehát a fenti laptopok egyikével rendelkezik, az a hamarosan megjelenő 3.6-os Firefoxra frissítve újszerű felhasználói élmény részese lehet. Emellett természetesen már javában zajlik a mobiltelefonos környezetben használható Firefox elfordulás-érzékelővé tétele.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd