Connect with us

„Megdönthető” a Firefox

Kütyük

„Megdönthető” a Firefox

A Mozilla nyíltforrású böngészője akkor is vízszintesen áll, ha a noteszgépet megdöntjük.

Kezdjük rögtön a képpel, így azonnal egyértelmű lesz, miről is van szó:

Bizonyára olvasóink közül sokan láttak már olyan mobiltelefont, amit gyorsulásmérővel láttak el. Jellemzően az új, többnyire az érintőképernyős modellek rendelkeznek ezzel a képességgel, melynek köszönhetően a képernyőn megjelenő tartalom akkor is vízszintesen áll, ha elforgatjuk a készüléket. Így lehet például viszonylag kényelmesen, a kijelző méreteit lehető legjobban kihasználva videót nézni, és könnyebbé válik a mobillal való fényképezés is; hogy csak néhány példát említsünk.

Ehhez persze szükség van mind hardveres, mind szoftveres fejlesztésre. Amint azt említettük, egy gyorsulásmérő biztosítja a „vas” oldaláról a funkció kihasználásának lehetőségét, míg a telefonoknál jellemzően operációs rendszer szintjén kezelik a gravitációs gyorsulás telefonra irányuló hatását. Ez utóbbira a noteszgépeken futó Firefox következő változata is képes lesz, vagyis a 3.6-os kiadás akkor is vízszintben maradhat, ha picit megdöntjük a laptopot. Ami könnyen előfordulhat, ha nem fixen rögzített helyen (például asztalon) használjuk, hanem egy buszon vagy egy repülőtér várójában.

Ezt pedig nem csak a tartalommegjelenítésben lehet majd kihasználni – a döntögetésre érzékennyé tehetők például webes játékok is. Labirintusok bejárása, repülést imitáló játékok – mind-mind olyan szórakozási formát kínálhatnak, amik laptopokon eddig nem voltak jelen. Gombok nyomogatása helyett ugyanis az egész számítógép mozgatásával juthatunk előrébb, ami persze nem feltétlenül előny egy 17-18 colos „mobil szörnyetegnél”. A könnyű netbookok esetében azonban mobiltelefonos élményt hozhat a lehetőség.

Marble Maze Nokia N95-ön

Christopher Blizzard, a Mozilla képviseletében közölte, hogy a modern MacBookok és ThinkPadek zöme hardveresen felszerelt a feladat ellátásához. A fejlesztők Mac-re és Linuxra is biztosították a technika támogatását; aki tehát a fenti laptopok egyikével rendelkezik, az a hamarosan megjelenő 3.6-os Firefoxra frissítve újszerű felhasználói élmény részese lehet. Emellett természetesen már javában zajlik a mobiltelefonos környezetben használható Firefox elfordulás-érzékelővé tétele.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom