Connect with us

technokrata

Véget érni látszik a böngészőháború

Kütyük

Véget érni látszik a böngészőháború

A felhasználó maga dönthet a Windows használatbavételekor, melyik szoftvert szeretné használni.

Az Európai Unióval régóta hadilábon áll a Microsoft – míg korábban az operációs rendszerbe integrált médialejátszó miatt vonta magára az öreg kontinens döntéshozóinak haragját, addig az elmúlt időszakban a böngészők választásának lehetőségéről polemizált az EU és a redmondi óriás. Úgy tűnik, hogy ennek a vitának végre vége, legalábbis a múltheti bejelentés szerint sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Az Európa Tanács közlése értelmében a korábban már meglebegtetett mechanizmus lép majd életbe (bár végleges döntés még nincs), vagyis a felhasználó maga döntheti majd el, melyik böngészőt kívánja használni. Brad Smith, a vállalat tanácsadója szerint a Windows telepítése és/vagy használatbavétele során választhatunk egy, a telepítési folyamatba külön ezért beiktatott képernyőn az ismertebb szoftverek közül. Ez azt jelenti, hogy a hardvergyártók több browsert is telepíthetnek a boltok polcaira kerülő számítógépekre, amik közül a tulajdonos saját szájízlése szerint választhat.

A böngészőválasztó képernyő terve

Tervek szerint öt éves időtartamra marad érvényben ez a megállapodás az EU és a Microsoft között; azonban, ha beválik, és addig nem változnak meg alapvetően az emberek internetezési szokásai, akkor nem kizárt, hogy hosszabbítani is fognak. Az egyezség részeként Redmond technikai dokumentációt is köteles biztosítani külső fejlesztők számára, akik így – elvileg – zökkenőmentesen felkészíthetik saját alkalmazásaikat a Microsoft rendszereivel (Windows, Windows Server, Office, Exchange, SharePoint) való együttműködésre.

„Választás nélkül meghal a verseny, verseny nélkül meghal az innováció. Az ügy nem csak napjaink, hanem a holnap versenyéről is szól.” – nyilatkozta Neelie Kroes, piaci versennyel foglalkozó európai biztos.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom