Connect with us

technokrata

Öltözködési szabály az Interneten

Kütyük

Öltözködési szabály az Interneten

Nem mindegy, hogy munka ügyben vagy szabad óráinkban „járjuk” a Világhálót.

A legtöbb irodai munkahelyen előírt (vagy legalább íratlan) öltözködési szabály, egyfajta „ruhakódex” van használatban. Ennek célja – többek között -, hogy a feladatok elvégzése közben megfelelő kinézettel hangsúlyozzák a munkavállalók kollégáik felé elhivatottságukat, tevékenységük komolyságát. Az angolban csak „casual Friday” néven említett fogalom pont ezen a merevségen, hivatalosságon kíván enyhíteni azzal, hogy a hét utolsó munkanapján lazább öltözködést tesz lehetővé.

Valószínűtlen azonban, hogy casual Friday-t tartsanak az Interneten használt, céges vonatkozású avatarok esetében. Itt is kialakulóban van amolyan „avatarkülső-etikett”, vagyis a virtuális térben megjelenő munkatársak kinézetének szabályozása. Ugyanis az az öltözet, ami elmegy egy World of Warcraftben, az nem feltétlenül állja meg a helyét egy céges blogban. A Gartner azt javasolja tegnap kiadott „Avatars in the Enterprise: Six Guidelines to Enable Success” jelentésében, hogy a cégeknek legalább általános irányelveket ki kellene dolgozniuk alkalmazottaik munkajellegű megjelenésére a Weben.

Angyalszárnyakkal a Second Life-ban

A legjobb példa erre a Second Life, mint az egyik legnagyobb virtuális 3D-s tér. A Második Élet már évek óta szolgálja a cégek igényeit is, így nem csak szórakozni vágyó emberekkel találkozhatunk itt, hanem munkájukat végző internetezőkkel is. Igencsak furcsa lenne, ha egy IBM-es alkalmazott például hatalmas szárnyakkal és bőrpáncéllal jelenne meg egy virtuális találkozón – ezért javasolja a Gartner a cybertérbeli öltözködési kódexek bevezetését. A piackutató szerint egyébként ezt egész hamar felismerték a vállalatok: a nemzetközi kereskedelemben érintett szervezetek 70 százaléka már rendelkezik ilyen regulával.

Munka közben avatart váltunk

A folyamat finomítja online öltözködési szokásainkat. Mostanában vannak kialakulóban a 3D-s megjelenéssel kapcsolatos illemszabályok, aminek egyik következménye, hogy míg korábban gyakran ugyanazt a virtuális arcunkat mutattuk mindenki felé, addig napjainkban egyre inkább tudnunk kell változni. A Gartner szerint a jövő mindenképpen az üzleti és a magánjellegű megjelenések különválasztása. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a szórakozás és a munka közötti időtöltést az is jelezni fogja, hogy az ismerősünkkel találkozva éppen talpig páncélban avagy zakóban, nyakkendőben van.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd