Connect with us

technokrata

Öltözködési szabály az Interneten

Kütyük

Öltözködési szabály az Interneten

Nem mindegy, hogy munka ügyben vagy szabad óráinkban „járjuk” a Világhálót.

A legtöbb irodai munkahelyen előírt (vagy legalább íratlan) öltözködési szabály, egyfajta „ruhakódex” van használatban. Ennek célja – többek között -, hogy a feladatok elvégzése közben megfelelő kinézettel hangsúlyozzák a munkavállalók kollégáik felé elhivatottságukat, tevékenységük komolyságát. Az angolban csak „casual Friday” néven említett fogalom pont ezen a merevségen, hivatalosságon kíván enyhíteni azzal, hogy a hét utolsó munkanapján lazább öltözködést tesz lehetővé.

Valószínűtlen azonban, hogy casual Friday-t tartsanak az Interneten használt, céges vonatkozású avatarok esetében. Itt is kialakulóban van amolyan „avatarkülső-etikett”, vagyis a virtuális térben megjelenő munkatársak kinézetének szabályozása. Ugyanis az az öltözet, ami elmegy egy World of Warcraftben, az nem feltétlenül állja meg a helyét egy céges blogban. A Gartner azt javasolja tegnap kiadott „Avatars in the Enterprise: Six Guidelines to Enable Success” jelentésében, hogy a cégeknek legalább általános irányelveket ki kellene dolgozniuk alkalmazottaik munkajellegű megjelenésére a Weben.

Angyalszárnyakkal a Second Life-ban

A legjobb példa erre a Second Life, mint az egyik legnagyobb virtuális 3D-s tér. A Második Élet már évek óta szolgálja a cégek igényeit is, így nem csak szórakozni vágyó emberekkel találkozhatunk itt, hanem munkájukat végző internetezőkkel is. Igencsak furcsa lenne, ha egy IBM-es alkalmazott például hatalmas szárnyakkal és bőrpáncéllal jelenne meg egy virtuális találkozón – ezért javasolja a Gartner a cybertérbeli öltözködési kódexek bevezetését. A piackutató szerint egyébként ezt egész hamar felismerték a vállalatok: a nemzetközi kereskedelemben érintett szervezetek 70 százaléka már rendelkezik ilyen regulával.

Munka közben avatart váltunk

A folyamat finomítja online öltözködési szokásainkat. Mostanában vannak kialakulóban a 3D-s megjelenéssel kapcsolatos illemszabályok, aminek egyik következménye, hogy míg korábban gyakran ugyanazt a virtuális arcunkat mutattuk mindenki felé, addig napjainkban egyre inkább tudnunk kell változni. A Gartner szerint a jövő mindenképpen az üzleti és a magánjellegű megjelenések különválasztása. Nem elképzelhetetlen tehát, hogy a szórakozás és a munka közötti időtöltést az is jelezni fogja, hogy az ismerősünkkel találkozva éppen talpig páncélban avagy zakóban, nyakkendőben van.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom