Connect with us

technokrata

Adatátvitel: sosem látott gyorsaság

Kütyük

Adatátvitel: sosem látott gyorsaság

400 DVD egy másodperc alatt, 7000 kilométeres távolságra.

A Bell Labs – az Alcatel-Lucent hálózati cég kutatórészlege – nemrég új rekordról számolt be, már ami az adatátviteli sebességet illeti: 100 Pb/s.km lett az eredmény. Ez a szám egy kis magyarázatot igényel. A tényleges hálózati sebesség 15,5 Tbps volt, de az adatokat a két végpont között lévő 7000 kilométeren keresztül kellett továbbítani. Ez adja ki végül az úgynevezett bit per másodperc.kilométer értéket, ami a nagysebességű optikai átvitelnél általános mértékegység.

A kutatócsapat a fent említett teljesítményt 155 lézer együttes használatával érte el – minden egyes fénysugár 100 Gbps-nyi teljesítményre volt képes. A lézersugarak frekvenciájának eltolásával minimalizálni tudták az interferenciát, ami nagyban elősegítette a teszt sikerét. Ezzel az úgynevezett standard WDM (Wavelength Division Multiplexing), vagyis többszörös hullámosztásos technológia korábban ismert határait sikerült jelentősen kitolni.

Gee Rittenhouse, a Bell Labs Research vezetője a következőképp kommentálta a kísérlet eredményét: „Nem kérdés, hogy ez az adatátviteli rekord mérföldkő a hálózati kapacitás és sebesség tekintetében. Egyben kulcsfontosságú lépés a folyamatosan növekvő igények kielégítésének irányába.” Rittenhouse okkal lehet büszke: a hétköznapi halandó nyelvére lefordítva, a kísérlet során elért tempóval 400 DVD továbbítása érhető el 7000 kilométeres távolságban, mindössze egyetlen másodperc alatt.

És még néhány érdekesség a cikk végére. A jelerősség fenntartása érdekében 90 kilométerenként repeatereket használtak – ezeket egymástól távolabb rakták, mint ahogyan az szokás a már létező, nagytávolságú optikai hálózatok esetében. Fejlett DSP processzorok gondoskodtak az üvegszálban „utazó” fénysugarak kezeléséről, amivel kapacitásnövekedést értek el a kutatók. Ezen sikerek ellenére is várni kell még a valós életben való alkalmazásra: a Bell Labs szerint a következő néhány évben kezdődhet meg a kontinenseket összekötő, tengerfenéken futó kábelhálózat lecserélésé és/vagy frissítése.

Mélytengeri kábelhálózat – katt a nagyobb képért!Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek