Connect with us

technokrata

Microsoft Office a böngészőben – így néz ki

Kütyük

Microsoft Office a böngészőben – így néz ki

Külön telepítés nélkül működő, online Microsoft Office.

Tegnap óta korlátozott, de nyilvános tesztre bocsátotta a redmondi szoftverfejlesztő óriás legújabb fejlesztését, a böngészőalapú Office-t. Az online – Office_Web_Apps_-_excel_screenshot.png névre hallgató – változat tartalmazza a Word, az Excel és a PowerPoint alkalmazásokat, amivel a Google hasonló szolgáltatásainak állít közvetlen alternatívát. Kimaradt ugyanakkor a rövid emlékeztetők, feljegyzések rögzítésére alkalmas OneNote a csomagból, és nem csak ez az egyetlen megkötés (egyelőre). Míg ugyanis az Excel és a PowerPoint ezen verziói alkalmasak tartalomszerkesztésre is, a Word webes „mutációja” csak a dokumentumok megtekintésére használható.

Ez persze közel sem a végleges állapot, amit a Microsoft azon kijelentése is tükröz, mely szerint a OneNote és a Word ugyanazt a szerkesztőfelületet fogja majd használni. Ám ezen a technológián még jelenleg is gőzerővel dolgoznak a redmondi vállalat programozói. „Kemény döntést kellett hoznunk, amikor úgy határoztunk, hogy kikapcsoljuk a Word Web App szerkesztési funkcióját a Tech Preview-ban. Erre azért volt szükség, hogy ebben a korai állapotban is a legjobb élménnyel gazdagodhassanak a felhasználók.” – áll a Microsoft közleményében; de természetesen a végleges változat már teljes funkcionalitásában fog az internetezők rendelkezésére állni.

A Windows Live SkyDrive felhasználói közül kerülhetnek ki az első tesztelők, akik a lehetőség mellé 25 GB-nyi tárhelyet is kapnak.

Office Web Apps – Excel

Végleges változat
Mikor élesedik az Office Web Apps? Egy időben az Office 2010 megjelenésével, ami a Microsoft irodai alkalmazáscsomagjának következő változata. A külön telepítést igénylő és a böngészőalapú programok így egyaránt a következő év első felében debütálhatnak. A browserben futó változat ingyenesen (reklámok megjelenítése mellett) hozzáférhető lesz majd az egyéni felhasználók számára, míg az üzleti szféra a SharePoint szervereken vagy a Microsoft Online előfizetési szolgáltatásán keresztül használhatja ki az installálás nélküli munka előnyeit.

Jelenleg tehát csak egy kis betekintést enged a Microsoft abba, mit is főznek a nyugati parti „boszorkánykonyhában”; ám még az idén ősszel lehetőség nyílik majd szélesebb körű bétatesztelésre. Ekkor további információkat kaphatunk arról, hogy mely, az asztali változatban meglévő funkció marad ki a webes változatból, az egyszerűbb használatra való törekvés jegyében.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle