Connect with us

technokrata

Maga csak úgy ne irkáljon be(le)!

Kütyük

Maga csak úgy ne irkáljon be(le)!

Szigorúbb kontroll a Wikipedia szerkesztésében.

Június végén távozott az élők sorából a pop királya: Michael Jackson helyi idő szerint a hónap 25-ik napján vesztette életét, gyógyszer-túladagolás miatt. A történtekről biztosat órákig nem tudott senki, a találgatások egy része szerint már nem élt a zenészlegenda, míg mások szerint még életben volt. Ennek a huzavonának az egyik legnagyobb „játszótere” a Wikipedia volt: az online enciklopédiában gyakorlatilag percről percre változott Jackson „státusza”. A bejegyzések ideiglenes zárolása vetett véget a „harcnak”, az azonban már akkor látszott, hogy az élő (vagy alig pár órája eltávozott) személyekről szóló adatok módosításához erősebb kontroll szükséges. Bővebben itt.

Ezt kívánja hamarosan bevezetni a Wikipedia az angol nyelvű változatban: olyan tapasztalt szerkesztőket jelöl ki az üzemeltető Wikimedia Foundation, akik az élő emberekről szóló cikkeket felügyelik. A nonprofit szervezet megerősítette a hétfői The New York Times-ban megjelent cikket, mely elsőként számolt be a Wikimedia terveiről. Jay Walsh szóvivő szerint a német változat már használatban levő rendszerét kívánják átültetni, némi módosítás mellett.

Az elképzelések szerint először tesztváltozatban teszi közzé a lehetőséget a Wikipedia közössége számára; az ebből leszűrt tapasztalatokat felhasználva lesz majd csak nyilvános a szerkesztési módszer. Pontos megjelenési időt Walsh nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy mikor lép életbe a szigorú(bb) felügyelet. Szükségességét firtató kérdésekre pedig a következőképp reagált a szóvivő: további „védelemre” van szükség, hogy „megelőzzék” az élő személyekről szóló cikkek ellen irányuló „vandalizmust”.

Összefoglalva: a jövőben csak akkor kerülhet ki változtatás egy ilyen cikkről a mindenki által látható enciklopédia adatbázisába, ha azt egy önkéntes, de kijelölt szerkesztő jóváhagyta.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle