Connect with us

technokrata

Akár 150 százalékkal gyorsabb letöltések

Kütyük

Akár 150 százalékkal gyorsabb letöltések

És mindeközben az Internet-szolgáltató hálózati terhelése is csökkenhet.

Kétségtelen, hogy a P2P file-csere az egyik legfontosabb újítása a 21-ik század adattovábbítási eljárásainak – ez tette lehetővé, hogy gyakorlatilag bárki hozzáférjen a digitális kultúrához. A legismertebb Bittorrent technológiának azonban több hátránya is van. Ezek egyike, hogy nagyon terheli az Internet-szolgáltatók hálózatait. Éppen ezért mára már sok ISP úgynevezett forgalom-menedzselést alkalmaz, ami a hétköznapokban a bittorrent adatátvitel bizonyos korlátozását jelenti.

Tavaly tavasszal már írtunk egy, a helyzeten javítani kívánó kezdeményezésről. Akkor a Yale egyetem munkatársai fejlesztették ki azt a protokollt, amivel úgy tudták javítani a peer to peer protokoll működését, hogy közben sikerült a hálózati terhelést is csökkenteni. A P4P névre keresztelt alkalmazás segítségével több mint 50 százalékkal sikerült visszaszorítani a peerek közötti adatforgalmat. Teszi mindezt azzal, hogy a fizikailag legközelebb található hostokat igyekszik megtalálni. A P4P révén a peer to peer adatforgalom 58 százaléka maradt helyi jellegű a tesztek szerint, vagyis nem nyúlt ki olykor-olykor több száz vagy több ezer kilométeres távolságba. Amikor nem használták a fejlesztést, akkor ez az érték mindössze 6 százalék volt.

Feltalálták a spanyolviaszt
Ehhez hasonló eljárás „testesül meg” az Open Source Bittorrent trackerkészletben, amely az ígéretek szerint szeptemberben debütálhat. Az első, kicsit hihetetlennek tűnő becslések szerint akár 150 százalékkal is gyorsíthatja az adatátvitelt, miközben az Internet-szolgáltatók hálózataira terhelődő „nyomást” 20-50 százalékkal csökkentheti. A széles körben használt OpenTracker szoftverre alapulva az új bittorrent tracker gyorsan elterjedhet a P2P file-megosztó oldalak között, adott hangot reményeinek a svédországi fejlesztő cég, a Peerialism.

A TorrentFreak értesülései szerint a fejlesztés elsősorban a forgalom lokalizálására koncentrál. Amennyiben vannak olyan peerek, akik fizikailag közel helyezkednek el a letöltést kezdeményező felhasználóhoz, akkor inkább ezeket a megosztókat részesíti előnyben. Ezáltal a letöltés felgyorsulhat, hiszen nem véletlenszerűen, akár a Föld túlsó oldaláról keresget peereket a kliens, így az adatok egy részének nem kell körbekerülnie anyabolygónkat. Emellett jelentősen mérsékelhető a „felesleges” adatátvitel is, ami az Internet-szolgáltatók hálózatait terheli.

Egyetlen hátránya van csupán az Open Source Bittorrentnek: nagyobb erőforrásigénnyel rendelkezik, mint a napjainkban általánosan használt trackerek. Ez több számítási teljesítmény- és memória-felhasználást jelent, ami pedig oda vezet, hogy a technikát használni akaró számítógépeknek izmosabb kialakítás kell. Vagyis a trackereket futtatóknak ki kell nyitniuk a pénztárcáikat és új, erősebb hardvereket kell vásárolniuk. Ugyanakkor a Peerialism a fejlesztés során komoly energiákat öl abba, hogy ezt az extra erőforrásigényt minél alacsonyabbra szorítsa le. Elmondásuk szerint megéri befektetni: sokkal hatékonyabb az új eljárást és drágább hardvereket használni, látván a sebességbeli előnyöket.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle