Connect with us

Hirdetés

technokrata

Épülnek az e-önkormányzatok

Kütyük

Épülnek az e-önkormányzatok

Az elmúlt években az országszerte zajló fejlesztések eredményeként egyre több önkormányzati honlap egyre több funkcióval érhető el, az ügymenetek átlagos száma alapján Budapest emelkedik ki a sorból.

A magyarországi önkormányzatok 72%-a rendelkezett saját honlappal 2009 nyarára, míg a lakosságszámot is figyelembe véve az önkormányzati honlapok funkcionalitását tekintve Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar megyék tekinthetők élenjárónak az e-ügyintézés átlagos szintje alapján – derül ki a GKIeNET – T-Home – T-Mobile Jelentés az internetgazdaságról 2009. júliusban közzétett kutatásából.

A közérdekű adatok, információk megjelenítésére, és az önkormányzatoknál intézhető ügyek gyorsítására, egyszerűsítésére a reklámmentes önkormányzati honlapok kínálják a legkiválóbb lehetőséget. Az elmúlt években az országszerte zajló fejlesztések eredményeként egyre több önkormányzati honlap egyre több funkcióval érhető el, s mindez a szolgáltató állam koncepciójának kulcsfontosságú eleme. 2009 nyarán a magyarországi önkormányzatok 72%-a rendelkezett saját honlappal (a számítógéppel rendelkező hivatalok 74%-a), ami összesen mintegy 2.300 önkormányzati weboldalt jelent. Az elektronikus ügyintézés szempontjából előremutató, hogy a honlap megléte gyakorlatilag már a nagyközségek körében is 100%-osnak tekinthető. A honlap-penetráció erősödését elsősorban a községek generálták, amelyek közül 2004-ben még csak 32%-nak volt weboldala. A honlappal rendelkező önkormányzatok területén hozzávetőlegesen 9,5 millió lakos él.

A honlappal rendelkező önkormányzatok egyharmada méri a weboldal látogatottságát, 7%-uk pedig teljes körű statisztikát vezet a honlapon történt eseményekről. A honlap látogatottságát mérő önkormányzatok weboldalait átlagosan 52 ezren nézték meg 2008-ban, a látogatók egyenként átlagosan 7 oldalletöltést hajtottak végre. A településtípusok között jelentős különbségek mutatkoznak: amíg a községek weboldalait átlagosan 10-20 ezren böngészték, addig a megyei jogú városok, kerületek honlapjait átlagosan több mint 300 ezren látogatták meg.

A honlappal rendelkező önkormányzatok körében a teljes körű online ügyintézés lehetősége még nagyon ritkának számít, legfeljebb az érintett hivatalok 1%-ánál találkozhatunk ilyen megoldással – főként a városok és a megyei jogú városok, kerületek esetében. A fejlesztések azonban bíztatók, a honlappal rendelkező önkormányzatok 27%-ának weboldalán találkozhatunk az ügymenetekről szóló információkkal, ügymenetleírásokkal, 33%-áról tölthetők már le nyomtatványok és űrlapok, míg 5%-uknál van lehetőség a letöltött űrlapok elektronikus benyújtására.

Amennyiben az elektronikusan elérhető önkormányzati ügymenetek átlagos számát a honlappal rendelkező önkormányzatok körében vizsgáljuk, Budapest kiemelkedik a sorból (az átlagosan 7,1 darab ügymenettel) – s a vizsgálati szempontok alapján a sorban következő Békés megye sem tudja megközelíteni.

Az e-önkormányzati szolgáltatások további fejlesztésének támogatására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2009. augusztus közepén bocsátja társadalmi vitára „A térségi közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztése” című pályázati kiírásokat, melynek célja, hogy a hét magyarországi régióban, régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret erejéig támogassák az elektronikus önkormányzati megoldások fejlesztését. A pályázatokat várhatóan októbertől lehet majd benyújtatni, megvalósításuk révén pedig tovább fog növekedni az önkormányzatoknál igénybe vehető szolgáltatások száma, és folyamatosan egyszerűbbé válik az önkormányzatoknál mind a lakossági, mind a céges ügyintézés.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés