Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kütyük

uTorrent 2.0

Igazodva a torrentezési szokásokhoz.

A következő generációs file-megosztó alkalmazás első bétája a napokban jelent meg. Az új kiadás több olyan, eddig még nem alkalmazott funkciót is tartalmaz, amellyel alkalmazkodik a torrentezési szokásokban az elmúlt néhány évben bekövetkezett változásokhoz. Ezek egyike az úgynevezett transfer cap, amellyel tulajdonképpen az adatátvitelt szabályozhatja az a felhasználó, aki a p2p megosztásokat nem kedvelő Internet-szolgáltatónál fizetett elő. Használatával elkerülheti, hogy magas költségeket „verjen rá” ISP-je, vagy kizárja a szolgáltatás használatából. Grafikonszerű megjelenítésével nyomonkövethető a fel- és letöltési sávszélesség kihasználtsága, megabyte-ban mérve. Használatával akár automatikusan is leállítható a uTorrent, amikor az előfizető elérte (havi) korlátját. Ez vonatkozhat akár a fel-, akár a letöltésre, vagy akár mindkét forgalomra egyszerre.

Az új változat támogatja a UDP trackereket, vagyis azokat a szervereket, amik a trackerkommunikációhoz az újfajta protokollt használják. Ennek előnye, hogy ez a szabvány érezhetően kevesebb számítási teljesítményt igényel, vagyis nem terheli annyira a „vasat”. Ahogy egyre több tracker tér át az UDP használatára, olcsóbb (azaz lassabb) masinák is bekapcsolódhatnak a peer to peer megosztás irányításába. Ennek köszönhetően gyorsabbá válhat az adatátvitel (hacsak maga a kliens nem lassítja le a torrentet).

Említést érdemel még a uTP támogatása. Ez a bittorrent adatforgalmat érintő alternatív kommunikációs eljárás lehetővé teszi a kliens számára, hogy automatikusan szabályozza a sávszélesség kihasználását; anélkül „formázza” az adatáramlást, hogy ahhoz a helyi hálózaton változtatásokat kellene alkalmazni. Kicsit közérthetőbben: észlelve a nagy terhelést, visszaveszi a torrent forgalmat egy kicsit – pont annyira, hogy a többi, Internettel kommunikáló alkalmazás (böngésző, csevegőprogram, médialejátszó stb.) még akadás nélkül használható legyen.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés