Connect with us

technokrata

Nagyon drága lehet a külföldi mobilozás

Kütyük

Nagyon drága lehet a külföldi mobilozás

A külföldön nyaralók fokozottan figyeljenek a roaming-tarifákra!

Az Európai Unió területén érvényes roaming-szabályozás vitathatatlan sikere mellett az Unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, SMS küldésről, vagy akár mobilinternetről – hívja fel a külföldre utazók figyelmét Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

Az Unió területén barangolva egyszerű a helyzet: hívásindítás, hívásfogadás, vagy SMS küldés esetén nem érhet senkit kellemetlen meglepetés. Ezek a tarifák szabályozottak, a hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 forintba, az SMS küldés pedig legfeljebb 38,9 forintba kerülhet.

Az Unión kívül azonban más a helyzet. Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roaming-rendelet, így a három hazai szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak – de szinte mindig jóval magasabbak, mint az Unióban. A nem uniós tagállamokban barangolva az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatán barangolunk – ezt kézi választással lehet beállítani -, mert az árak így is eltérőek lehetnek.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 forintba, a hívásfogadás pedig 145 forintba is kerülhet, míg egy SMS elküldése akár 120 forintos költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 forintba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1.000 forintot is, de a www.tantusz.nhh.hu oldal Roaming alkalmazását használva az is látható, hogy szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 forint körüli áron is elérhetőek.

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek – ami nagyon kellemetlen meglepetést okozhat a számla kézhezvételekor. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy, vagy a szálloda.

Az adatroaming ára általában 150-400 forint 100 KB-onként, így normál méretű weboldal letöltése (1-1,5 MB) is akár 3-5 ezer forintba kerülhet, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát.

Takács Péter felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy utazás előtt mindig tájékozódjanak a szolgáltatók ügyfélszolgálatán, vagy a Tantusz portálon – a szolgáltatókat pedig felkérte, hogy a lehető legnagyobb mértékben könnyítsék meg a fogyasztók tájékozódását, hiszen honlapjaikon jelenleg nem egyszerű megtalálni az aktuális roaming-tarifákat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle