Connect with us

technokrata

Egymilliárdnál is több Firefox letöltés

Kütyük

Egymilliárdnál is több Firefox letöltés

Újabb letöltési rekordról számolhatunk be.

Az Internet Explorer dominanciáját megroppantani képes nyíltforrású böngésző már nem először kerül a média figyelmébe letöltési rekordjai kapcsán. Amint arról egy éve, tavaly augusztusban mi is írtunk, a Mozilla Foundation szoftverének harmadik generációs változatát a megjelenést követő 24 óra alatt több mint 8 millióan(!) szedték le az Internetről. Természetesen a letöltési láz csillapodott az első néhány nap után, de stabilan népszerű maradt az új kiadás is.

Ezt ünnepelhette meg a múlt hét pénteken az alapítvány azzal, hogy bejelentette: sor került az „egymilliárdodik” letöltésre. Az Egyesült Államok nyugati partján érvényes időzóna szerint reggel 8 óra körül kattintotta valaki a soknullás letöltést. Azóta pedig további milliók csatlakoztak a Tűzróka rajongói táborához: a cikk írásának idejében valamivel több mint 4 millió újabb letöltést regisztrált a Mozilla.

Természetesen a nonprofit felállásban tevékenykedő alapítvány ki is használta az eseményt reklámcélokra: külön oldalt regisztrált, http://www.onebillionplusyou.com/ („egymilliárdpluszte.com”) néven, ahol egy rajzolt róka hirdeti büszke kis pofával az eredményt. De a nagy ováció közepette sem feledkezett meg egy fontos szokásáról a Mozilla: fontosnak tartották most is leszögezni, hogy az egymilliárd letöltés nem jelent automatikusan egymilliárd felhasználót. Mike Beltzner, a Firefox igazgatója még júniusban saccolta meg a Tűzrókát valóban futtatók számát: a tavalyi 175 millió aktív felhasználó tábora Beltzner szerint idén 300 milliósra dagadt.

A mérföldkő elérését sokan örömmel köszöntjük, de eközben nem szabad elfelejtkezni a nagy riválisról. Redmond böngészőjének legújabb változatát, a nyolcadik generációs Internet Explorert a kiadásától számított 4 hónap alatt 200 milliónál valamivel többször töltötték le. Ez azt jelenti, hogy az IE8 mindössze egyharmad év alatt elérte annak a teljesítménynek az ötödét, amire a Firefoxnak legelső kiadásától számítva közel öt év kellett. Ez mindenképpen elgondolkodtató eredmény, még akkor is, ha mostanában sokkal jobban megy a „tűzszekér”, mint néhány évvel korábban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle