Connect with us

technokrata

Sokszorozza az ütközés esélyét az SMS-ezés

Kütyük

Sokszorozza az ütközés esélyét az SMS-ezés

Drámai mértékben növeli meg egy esetleges autóbaleset kockázatát, ha a vezető az út helyett mobiltelefonja billentyűinek nyomogatására figyel.

Tény, hogy minden olyan dolog, ami elvonja az ember figyelmét az útról, hozzájárulhat egy közúti baleset kialakulásához. Ha túl hangosan szól a rádió, nem halljuk a megkülönböztetett jelzést használó járműveket, ha a gyerekkel kiabálunk, többet nézzük a visszapillantó tükröt, mint az utat. És, ahogy azt már sokan, sokszor megállapították, a mobiltelefon-használat is rossz hatással van reakcióidőnkre. Egy kutatásnak köszönhetően most pontos számot kaptunk arról, mennyire veszélyes is az SMS-ezés vezetés közben.

Az USA-beli Virginia Tech Transportation Institute kamionsofőrök viselkedésének analizálásával készítette el tanulmányát. Az adatokat a vezetőfülkébe rögzített kamerákkal szerezték. Miután kielemezték a több mint 6 millió mérföldnyi utat megtett kamionosokat, úgy találták, hogy annak, aki szöveges üzeneteket küld vezetés közben, 23-szor nagyobb az esélye egy ütközésre, azokkal szemben, akik nem nyomogatták a telefonjukat.

Természetesen nem csak az SMS-ezést vizsgálta a kutatás: hívásindítás, telefonbeszélgetés, tárgyak után nyúlás – néhány, a vezető figyelmét megzavaró tényezők közül. Ezek mindegyike növelte egy esetleges baleset bekövetkeztének kockázatát; legfőképpen azok, amelyek során a sofőrnek le kellett vennie a szemét az útról. Értelemszerűen a szöveges üzenetek megírása igényelte ehhez a legtöbb időt, ezért került az SMS-ezés a veszélyességi lista élére. Ennek során átlagosan 4,6 másodpercig nem figyelte az utat a kamionos, ami alatt, ha 80 km/h-val haladt, nagyjából egy futballpályányi utat tett meg járművével.

Különösen veszélyes, hogy míg a mobiltelefonálást a legtöbb országban büntetik (ha azt nem kihangosítva teszi meg az autót vezető), az üzenetek írását nagyon nehéz lenne úgy megtiltani, hogy a szabályt megszegőket rajta is lehessen kapni a vétségen. E tekintetben tehát muszáj a józan észnek győznie ahhoz, hogy elkerülhessük: az SMS-karambolok felzárkózhassanak a „diszkó-balesetek” mögé. A 23-szoros érték ugyanis rettenetesen nagy, összehasonlítva a kézben tartott telefonon keresztül való beszélgetéssel – ez utóbbi ugyanis „mindössze” 1,3-szeresére növeli egy lehetséges baleset bekövetkeztét, állítja a VTTI.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin