Connect with us

technokrata

3D gyorsítás a Google Chrome-ban

Kütyük

3D gyorsítás a Google Chrome-ban

Hardveres támogatású 3D-s grafikai gyorsítást implementálnak a böngészőbe.

O3D névre keresztelték a riválisokhoz képest is újdonságnak számító funkciót megvalósító plugint, mellyel a 3D-s grafikai megjelenítés képes lesz kihasználni a videokártyák erejét is. A projektre állított O3D csapat nagyon közel van a teljes integráció felé vezető úton való elinduláshoz, közölte a múlt héten a Chromium levelezőlistáján Greg Spencer, a vállalat egyik programozója. A böngésző alapját adó nyíltforrású Chromiumba való implementálással a Google hozzásegítheti a webes játékokat fejlesztőket ahhoz, hogy ne csupán a processzorok erejét használhassák fel szoftvereik futtatásához. Ezzel az olyan, viszonylag nagy erőforrás-igényű alkalmazások virágkora is elindulhat, mint amilyen a nemrég bemutatott webes Quake volt az id Software-től.

Említést érdemel egy másik kapcsolódó projekt, a Google Native Client. Ezt a vállalat szakemberei azért fejlesztik, hogy lehetővé tegyék a webes alkalmazások számára a számítógépek natív számítási teljesítményének kiaknázását. A két fejlesztéssel együtt jóval erőteljesebbé válhat a böngésző, mint megjelenítési platform, amivel a Google saját operációs rendszerének készítheti elő a terepet. A vállalat szerint ugyanis egyre kevésbé számít, milyen OS-t futtatunk PC-nken, amíg az képes a webes tartalmak megjelenítésére.

„Felismertük a browser pluginek telepítésével szembeni, gyakran indokolt ellenállást. Emiatt komolyan szeretnénk a klienst előre telepített formában vagy egyenesen a böngészőbe beépített változatban terjeszteni. Ezáltal nagy hangsúlyt fogunk helyezni a Native Client felhasználókhoz való eljuttatására.” – nyilatkozta Brad Chen, a Google Native Client kezdeményezésének mérnökmenedzsere még a múlt hónapban.

Persze a technológia kifejlesztése és elérhetővé tétele még csak az első lépés. Ezek után a Google-nek rá kell vennie a programozókat arra, hogy használják is. Ez nem lesz könnyű feladat, hiszen a fejlesztés csak a böngészőpiac egyelőre marginális szeletét kitevő platformokon lesz elérhető. Amennyiben azonban megjelenik a plugin-szerű változat, a vállalat nyomást gyakorolhat riválisaira, hogy azok támogassák.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle