Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megugrott a netezők száma

Kütyük

Megugrott a netezők száma

A kelet- és közép-európai, illetve a magyar felnőtt lakosság közel fele havi rendszerességgel internetezik – derül ki a GfK-csoport által tizenhét kelet- és közép-európai országban májusban készült felmérésből.

A térség online szempontból legfejlettebb országa Észtország 70 százalékos internethasználati aránnyal. Őket szorosan követik a szlovénok 68 százalékkal, majd a másik két balti állam és Ausztria következik 55-60 százalékos penetrációval. Egy évvel korábban, 2008 tavaszán ugyanezek az országok még versenyeztek a képzeletbeli internetes dobogóért. Az öt listavezető országot a négy visegrádi tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia követi szinte megegyező internethasználati aránnyal. Hazánkban az elmúlt évben a térség átlagához képest gyorsabb ütemben, 11 százalékponttal nőtt az internetet használók aránya.

Bár 2009 tavaszára az előző évi felmérés eredményeihez képest Magyarországon jelentősen megnőtt a saját internetkapcsolattal rendelkező háztartások aránya (36-ról 48 százalékra), a közeljövőben a GfK szerint jelentősen megtorpanhat az otthoni internet további térnyerése. Ez részben a gazdasági válság hatásainak (növekvő hitelterhek, növekvő munkanélküliség) tudható be. Az internet további terjedésének azonban a kutatók szerint igazán az úgynevezett digitális plafon (a számítógéppel rendelkező és a számítógép használatához értő lakosság aránya) szab határt. Tapasztalatok szerint nálunk a “digitális plafon” és az otthoni internetpenetráció közötti rés már meglehetősen szűk, így megtorpanhat az internet további térnyerése.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés