Connect with us

technokrata

Fizetőssé válhat a legnagyobb kalózszerver

Kütyük

Fizetőssé válhat a legnagyobb kalózszerver

Nem kizárt, hogy a The Pirate Bay használatáért a jövőben havidíjat kell fizetni.

A svéd TPB körüli szerzői jogi perről többször is írtunk már. A skandináv saga legutóbbi eseménye az volt, hogy a Global Gaming Factory bejelentette a Kalóz-öböl megvásárlásának szándékát. Eszerint 60 millió svéd koronát (közel 5 és fél millió eurót) adnának a site-ért és a hozzá köthető rendszerért. Bővebben itt.

Miért éri meg a GGF-nek pénzt ölni egy valószínűleg több millió eurós büntetés elé néző szolgáltatásba? Nos, azért, mert a vállalat komoly bevételi lehetőséget lát a The Pirate Bay-ben. A Cnet szerint az az elképzelés, hogy a szolgáltatás nagyjából 3,7 millió felhasználójának havidíjat kell(ene) fizetnie azért, hogy hozzáférjenek a site-hoz. Az így befolyó pénzek jó részét a jogtulajdonosok ellentételezésére fordítanák – az azonban még nem derült ki, hogy mennyi is lenne ez a pénz, mivel a havidíj összegéről még nem született döntés. A GGF tervei szerint minél többen lennének hajlandóak kinyitni a pénztárcájukat, annál alacsonyabb szinten húzhatják meg.

Emellett a vállalat a svéd Internet-szolgáltatókkal is tárgyal. Arról akarja meggyőzni az ISP-ket, hogy egy új (módosított) bittorrent technológia révén jelentősen redukálhatóvá válik az adatforgalom. A GGF állítása szerint a szolgáltatók erőforrásainak akár 80 százalékát is megtakaríthatják, ha alkalmazzák a fejlesztést. Az országban egyébként az internetes adatforgalom felét teszi ki nagyjából a file-megosztás, és ennek a forgalomnak a feléért felelős a The Pirate Bay egymaga.

A TPB által generált forgalom azonban nem csak a módosított P2P átviteli technika használata miatt fog csökkenni – van egy olyan érzésünk, hogy ha fizetőssé teszik a szolgáltatást, akár egy nagyságrenddel is eshet a svéd Kalóz-öböl felhasználóinak száma…Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle