Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb a külföldi SMS, mint a hazai

Kütyük

Olcsóbb a külföldi SMS, mint a hazai

Jelentős változások az SMS piacon.

A különböző roaming díjakat és feltételeket szabályozó Európai Uniós rendelet érdekes változásokat hozhat az SMS-ek piacán azzal, hogy mostantól egyes helyzetekben olcsóbban lehet külföldről SMS-t küldeni, mint itthonról. Az Európai Parlament által elfogadott rendelet maximálja az Unión belül fogadott és kezdeményezett hívások kis- és nagykereskedelmi díját is. A magyar szolgáltatók mindegyike, egységesen a legmagasabb díjat használja, így valódi verseny nem alakult és alakul ki a kisfogyasztói piacon. A SciamuS tapasztalatai alapján azonban a nagyobb fogyasztóknál a szolgáltatók hajlandóak kedvezményeket adni, így megfelelő tárgyalással jelentős, több 10%-os kedvezmény is elérhető.

A rendelet szabályozza továbbá az Unión belüli SMS roaming díjainak kis- és nagykereskedelmi maximált árát is. A nagykereskedelmi ár maximuma a rendelet értelmében 4 eurócent, ami kevesebb, mint 11 forint. A hazai gyakorlatban a szolgáltatók egymást közt a belföldi SMS-ekért 14,40 forintot számláznak. Az új rendelettel az a helyzet állt elő, hogy az Unión belül, de külföldről küldött SMS olcsóbb lehet, mint az itthon küldött. Amennyiben a szolgáltatók nem csökkentenek az áraikon, akkor a nagy SMS forgalmat bonyolító ügyfelek (például bankok) számára reális alternatíva lehet külföldi szolgáltatón keresztül indítani a belföldi SMS-eket. Egyébként egyes kisfogyasztói csomagok esetében is előfordulhat, hogy olcsóbb külföldről SMS-ezni, mint itthon.

A mobil adatroaming kapcsán a rendelet kizárólag a nagykereskedelmi árakat szabályozza. Így a magyar szolgáltatók kiskereskedelmi áraira nincs előírás, aminek hatására az árak változatlanok maradtak, illetve egyikük (a T-Mobile) emelte azt. További fontos változás az Unión belüli, de külföldön kezdeményezett adatforgalommal kapcsolatban az elszámolási egység, mely 1 KB-ra változott. Ez azoknak a felhasználóknak kedvez, akiknél a tranzakciók száma magas, de a forgalom mértéke igen alacsony, ilyenek például a logisztikai cégek gépjármű követési rendszerei. De más nagyfogyasztók is tudnak profitálni az új helyzetből, főleg hosszútávon.

Bedő Erik a SciamuS tanácsadója elmondta: ˝A rendelet jó irányba viszi a piacot, még akkor is, ha sok tennivaló lenne ezt követően is. A SciamuS ügyfelei a legkülönfélébb üzleti szegmensből kerülnek ki, van, akinek kedvez, van, akinek kevésbé kedvez a rendelet. Mivel a rendelet az európai roamingra vonatkozik, azoknak jelenthet ez előrelépést, akik sokat kereskednek az EU-n belül. Sajnálatos, azonban, hogy a szolgáltatók maguktól nem keresik a rugalmas, ügyfélbarát megoldásokat, ehhez Európai Uniós szabályok kellenek. Mivel azonban az adatroaming tekintetében nem történt igazi lépés, így a hazai szolgáltatók sem változtatnak, és ez továbbra is jelentős fejlődések, fejlesztések gátja˝.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés