Connect with us

technokrata

Olcsóbb a külföldi SMS, mint a hazai

Kütyük

Olcsóbb a külföldi SMS, mint a hazai

Jelentős változások az SMS piacon.

A különböző roaming díjakat és feltételeket szabályozó Európai Uniós rendelet érdekes változásokat hozhat az SMS-ek piacán azzal, hogy mostantól egyes helyzetekben olcsóbban lehet külföldről SMS-t küldeni, mint itthonról. Az Európai Parlament által elfogadott rendelet maximálja az Unión belül fogadott és kezdeményezett hívások kis- és nagykereskedelmi díját is. A magyar szolgáltatók mindegyike, egységesen a legmagasabb díjat használja, így valódi verseny nem alakult és alakul ki a kisfogyasztói piacon. A SciamuS tapasztalatai alapján azonban a nagyobb fogyasztóknál a szolgáltatók hajlandóak kedvezményeket adni, így megfelelő tárgyalással jelentős, több 10%-os kedvezmény is elérhető.

A rendelet szabályozza továbbá az Unión belüli SMS roaming díjainak kis- és nagykereskedelmi maximált árát is. A nagykereskedelmi ár maximuma a rendelet értelmében 4 eurócent, ami kevesebb, mint 11 forint. A hazai gyakorlatban a szolgáltatók egymást közt a belföldi SMS-ekért 14,40 forintot számláznak. Az új rendelettel az a helyzet állt elő, hogy az Unión belül, de külföldről küldött SMS olcsóbb lehet, mint az itthon küldött. Amennyiben a szolgáltatók nem csökkentenek az áraikon, akkor a nagy SMS forgalmat bonyolító ügyfelek (például bankok) számára reális alternatíva lehet külföldi szolgáltatón keresztül indítani a belföldi SMS-eket. Egyébként egyes kisfogyasztói csomagok esetében is előfordulhat, hogy olcsóbb külföldről SMS-ezni, mint itthon.

A mobil adatroaming kapcsán a rendelet kizárólag a nagykereskedelmi árakat szabályozza. Így a magyar szolgáltatók kiskereskedelmi áraira nincs előírás, aminek hatására az árak változatlanok maradtak, illetve egyikük (a T-Mobile) emelte azt. További fontos változás az Unión belüli, de külföldön kezdeményezett adatforgalommal kapcsolatban az elszámolási egység, mely 1 KB-ra változott. Ez azoknak a felhasználóknak kedvez, akiknél a tranzakciók száma magas, de a forgalom mértéke igen alacsony, ilyenek például a logisztikai cégek gépjármű követési rendszerei. De más nagyfogyasztók is tudnak profitálni az új helyzetből, főleg hosszútávon.

Bedő Erik a SciamuS tanácsadója elmondta: ˝A rendelet jó irányba viszi a piacot, még akkor is, ha sok tennivaló lenne ezt követően is. A SciamuS ügyfelei a legkülönfélébb üzleti szegmensből kerülnek ki, van, akinek kedvez, van, akinek kevésbé kedvez a rendelet. Mivel a rendelet az európai roamingra vonatkozik, azoknak jelenthet ez előrelépést, akik sokat kereskednek az EU-n belül. Sajnálatos, azonban, hogy a szolgáltatók maguktól nem keresik a rugalmas, ügyfélbarát megoldásokat, ehhez Európai Uniós szabályok kellenek. Mivel azonban az adatroaming tekintetében nem történt igazi lépés, így a hazai szolgáltatók sem változtatnak, és ez továbbra is jelentős fejlődések, fejlesztések gátja˝.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek