Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egységes mobiltelefon-töltők Európában

Kütyük

Egységes mobiltelefon-töltők Európában

Az Európa Bizottság kérésének eleget téve tíz nagy gyártó elfogadta az egységes mobiltelefon-töltő létrehozásának tervét.

Februárban már írtunk arról, hogy milyen következményei vannak a különböző mobiltelefon-típusokhoz kifejlesztett töltőkészülékeknek. A minden egyes készülék mellé járó akkumulátortöltők egységesítése csökkentené a környezetre rótt terheket – a becslések szerint közel 51 ezer tonnányi elektromos hulladéktól szabadulhat meg az emberiség. Nagyjából ennyivel több töltő kerül ugyanis szemétdombra, pusztán azért, mert az emberek kénytelenek több modellt is vásárolni belőle az egymással nem kompatibilis termékek miatt. Ez becslések szerint éves szinten 13-22 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását szünteti meg.

Ezt felismerve sikerült nemrég az Unió tagállamaiban forgalmazó nagyvállalatokkal elfogadtatni az egységesítést. És habár ez csak 27 európai országra vonatkozik, mivel a mobiltelefon piac globális, az öreg kontinensen elért univerzalitás a világ egészére nézve elhozhatja az egységes telefontöltők korát.

Mindazonáltal el kell telnie egy kis időnek, mire megjelennek az első, általánosan felhasználható készülékek. Jövőre kerülnek a boltokba az első példányok, melyek érdekessége, hogy a szinte mindig saját útját járó Apple iPhone-jaihoz is használhatók lesznek. Steve Jobs cégén kívül még a következő vállalatok álltak be a sorba: LG Electronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson és Texas Instruments.

Mind a tíz önkéntes gyártó vállalta, hogy olyan micro-USB csatlakozóval látja el készülékeit, amelyen keresztül nem csak adatok kommunikációjára nyílik lehetőség a számítógép és a telefon között, hanem a hálózati töltőhöz is csatlakoztatni lehet. Ugyanakkor ez a megállapodás csak az okostelefonokra vonatkozik: a tízek határozata szerint az „egyszerűbb”, USB adatátvitelt nem támogató modellekhez nem lehet majd felhasználni az univerzális töltőket (azonban ezeknek a modelleknek az aránya folyamatosan csökken). Az egyedi formájú készülékek (például a csuklóra rögzíthető kommunikációs eszközök) sincsenek a megállapodásban, ezek száma viszont elenyésző, a teljes piachoz viszonyítva.

Egységesítésre kerül viszont a töltési tempó is. A vállalatok között létrejött megállapodás rögzíti az úgynevezett „ajánlott töltési sebességet” (preferred charging rate). Eszerint az akkumulátor 10 százalékos töltöttségről 90 százalékos szintre való töltésének maximum hat óra alatt be kell következnie. Ezt a tempót a vállalatok kommunikációs eszközei egységesen a jövő évre fogják kibírni, közölték a tízek.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés