Connect with us

technokrata

Egységes mobiltelefon-töltők Európában

Kütyük

Egységes mobiltelefon-töltők Európában

Az Európa Bizottság kérésének eleget téve tíz nagy gyártó elfogadta az egységes mobiltelefon-töltő létrehozásának tervét.

Februárban már írtunk arról, hogy milyen következményei vannak a különböző mobiltelefon-típusokhoz kifejlesztett töltőkészülékeknek. A minden egyes készülék mellé járó akkumulátortöltők egységesítése csökkentené a környezetre rótt terheket – a becslések szerint közel 51 ezer tonnányi elektromos hulladéktól szabadulhat meg az emberiség. Nagyjából ennyivel több töltő kerül ugyanis szemétdombra, pusztán azért, mert az emberek kénytelenek több modellt is vásárolni belőle az egymással nem kompatibilis termékek miatt. Ez becslések szerint éves szinten 13-22 millió tonnányi üvegházhatást okozó gáz kibocsátását szünteti meg.

Ezt felismerve sikerült nemrég az Unió tagállamaiban forgalmazó nagyvállalatokkal elfogadtatni az egységesítést. És habár ez csak 27 európai országra vonatkozik, mivel a mobiltelefon piac globális, az öreg kontinensen elért univerzalitás a világ egészére nézve elhozhatja az egységes telefontöltők korát.

Mindazonáltal el kell telnie egy kis időnek, mire megjelennek az első, általánosan felhasználható készülékek. Jövőre kerülnek a boltokba az első példányok, melyek érdekessége, hogy a szinte mindig saját útját járó Apple iPhone-jaihoz is használhatók lesznek. Steve Jobs cégén kívül még a következő vállalatok álltak be a sorba: LG Electronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson és Texas Instruments.

Mind a tíz önkéntes gyártó vállalta, hogy olyan micro-USB csatlakozóval látja el készülékeit, amelyen keresztül nem csak adatok kommunikációjára nyílik lehetőség a számítógép és a telefon között, hanem a hálózati töltőhöz is csatlakoztatni lehet. Ugyanakkor ez a megállapodás csak az okostelefonokra vonatkozik: a tízek határozata szerint az „egyszerűbb”, USB adatátvitelt nem támogató modellekhez nem lehet majd felhasználni az univerzális töltőket (azonban ezeknek a modelleknek az aránya folyamatosan csökken). Az egyedi formájú készülékek (például a csuklóra rögzíthető kommunikációs eszközök) sincsenek a megállapodásban, ezek száma viszont elenyésző, a teljes piachoz viszonyítva.

Egységesítésre kerül viszont a töltési tempó is. A vállalatok között létrejött megállapodás rögzíti az úgynevezett „ajánlott töltési sebességet” (preferred charging rate). Eszerint az akkumulátor 10 százalékos töltöttségről 90 százalékos szintre való töltésének maximum hat óra alatt be kell következnie. Ezt a tempót a vállalatok kommunikációs eszközei egységesen a jövő évre fogják kibírni, közölték a tízek.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

fibaro

Smart home

Élet egy okos házban – Fibaro beszámoló

2019. december 14. szombat
iPhone 11

Kütyük

Az iPhone 11 kasszasiker

2019. december 14. szombat
Mido

SmartWatch

75 éves kollekció előtt tiszteleg a Mido

2019. december 14. szombat
Huawei nova 5T
Xiaomi Redmi

Kütyük

Xiaomi Redmi és Redmi Note: megfizethető és kiváló

2019. december 11. szerda

Dotkom