Connect with us

technokrata

Külföldi mobilozás – mennyi az annyi?

Kütyük

Külföldi mobilozás – mennyi az annyi?

A külföldön nyaralóknak már olcsóbb lehet a mobilhasználat.

Megszületett az Európai Uniós törvény tervezete az SMS, hívás és adatszolgáltatás Unión belüli használatának szabályairól. Az Európai Parlament megszavazta az Unión belüli SMS, adatszolgáltatás és a külföldön fogadott, vagy kezdeményezett mobiltelefon hívások új szabályait. Az elfogadott törvény érvénybe lépése július 1, ám a szabályozás pontos közlésére a mai napig nem került sor.

Ami már biztosan tudható, hogy a szabályozás maximalizálja az Unión belül, országhatáron túlról küldött SMS-ek árát, illetve a külföldön fogadott és külföldről kezdeményezett hívások árát. Bedő Erik a SciamuS tanácsadója elmondta: ˝A gyenge forint miatt az új szabályozás nem feltétlenül jelent árcsökkenést a hazai felhasználóknak. Ami azonban jó hír, hogy kötelezi a mobilszolgáltatókat a másodperc alapú számlázásra, kezdeményezett hívások esetén azonban az első fél percet mindig ki kell fizetni. A strasbourgi közlemény szerint ez akár 24% csökkenést is jelenthet, de a mi 10 éves tapasztalatunk azt mutatja, hogy ez sajnos fogadott hívások esetén átlagosan 20%, míg kezdeményezett hívások esetén csak 17% megtakarítást jelenti a külföldön telefonálóknak. Azonban egy SMS küldése nem lesz drágább nettó 31-32 forintnál, feltéve, hogy nem romlik jelentősen a nemzeti valuta a következő 2 hétben˝.

Bedő Erik felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az új szabályok kizárólag az uniós országokra vonatkoznak, tehát, ami a magyarokat leginkább érinti, Horvátországra, Törökországra nem, és természetesen nem érvényes Norvégiára, Svájcra, Ukrajnára, Szerbiára, Albániára, Oroszországra, Bosznia-Hercegovinára, és még pár európai országra.

Az elfogadott törvény hazai vonatkozásáról, vagyis a magyar mobilszolgáltatók díjszabásainak változásáról a SciamuS-nak sincs információja, ez várhatóan csak június legvégén, vagy július 1-én válik publikussá.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp