Connect with us

Intel-Nokia nász

Kütyük

Intel-Nokia nász

X86-os processzorok a mobiltelefonokban.

Már napok óta tudni lehetett, hogy nagy bejelentésre készülődik az Intel és a Nokia. Legvalószínűbbnek az tűnt, hogy a finn óriás bejelenti az amerikai vállalat processzoraira alapuló netbookjait – ám nem ez történt. Az inteles CPU-k ugyan bekerülnek a Nokia készülékeibe, de a telefonokban fognak teljesíteni.

Ennél persze azért többről van szó: a két vállalat közleménye szerint hosszú távú megállapodást kötöttek, melynek során új mikroarchitektúrák és szoftveres megoldások kifejlesztésére koncentrálnak, az Intel mobil számítástechnikai eszközeire alapozottan. Ezzel az együttműködéssel hatalmasat lépett előre az Intel. Az x86-os processzorok terén piacvezető vállalat az élet szinte minden területén jelen van termékeivel, egy jelentős platformot kivéve: ez pedig a mobiltelefonok köre. Ezt a piacot kezdte meghódítani az év elején: februárban megállapodást kötött az LG Electronics-szal, a chipgyártó Moorestown lapkájára és linuxos alapokon nyugvó Moblin szoftverére támaszkodó okostelefonok közös fejlesztése kapcsán. A sorba pedig tökéletesen illeszkedik a Nokiával való „paktum”.

Több szoftveres keresztmegállapodás is köttetett a két óriáscég között. Többek között abban egyezett meg az Intel és a Nokia, hogy számos, nyíltforrású, mobil, linuxos szoftverprojekten fognak együtt dolgozni. Emellett az Intel megszerezte a Nokia HSPA/3G modem IP licencét, mely szellemi tulajdont megjelenés előtt álló termékeiben kívánja felhasználni. „Új designötleteket, anyagokat és kijelzőket fedezünk fel, amelyek a ma piacon levő eszközökön és szolgáltatásokon messze túlmutatnak.” – áll a Nokia kissé dagályos közleményében.

Háttérbe szorul a telefonálás
Tulajdonképpen egy hosszú, konvergens folyamat újabb állomásának vagyunk tanúi. A tavalyi évben már milliárdos nagyságrendben létező mobil kommunikációs eszközök egyre több mindenre képesek, köztük számos olyan funkcióra, amelyeket néhány éve még csak a „hagyományos” számítógépekben találhattunk. Játék, webböngészés, videolejátszás és -streaming; hogy néhányat említsünk. Ehhez pedig azért már kell erő (a korábbi, SMS-küldés/telefonálás lehetőséghez képest) – vagyis olyan processzorokra van szüksége az iparnak, amelyek relatíve alacsony fogyasztás mellett ki tudják szolgálni a növekvő számítási igényeket.

Nem véletlen, hogy az Intel is megjelent a szegmensben, hiszen több riválisa már korábban belépett a piacra. A Toshiba például nemrég kezdte meg 1 GHz-es Qualcomm processzorral szerelt okostelefonjainak értékesítését. A Texas Instruments szintén dolgozik fejlett, telefonokhoz készített CPU-kon – egyes hírek szerint ezek már továbbfejlesztett videofeldolgozási képességekkel és kétmagos működéssel rendelkeznek majd.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő