Connect with us

Hirdetés

technokrata

Intel-Nokia nász

Kütyük

Intel-Nokia nász

X86-os processzorok a mobiltelefonokban.

Már napok óta tudni lehetett, hogy nagy bejelentésre készülődik az Intel és a Nokia. Legvalószínűbbnek az tűnt, hogy a finn óriás bejelenti az amerikai vállalat processzoraira alapuló netbookjait – ám nem ez történt. Az inteles CPU-k ugyan bekerülnek a Nokia készülékeibe, de a telefonokban fognak teljesíteni.

Ennél persze azért többről van szó: a két vállalat közleménye szerint hosszú távú megállapodást kötöttek, melynek során új mikroarchitektúrák és szoftveres megoldások kifejlesztésére koncentrálnak, az Intel mobil számítástechnikai eszközeire alapozottan. Ezzel az együttműködéssel hatalmasat lépett előre az Intel. Az x86-os processzorok terén piacvezető vállalat az élet szinte minden területén jelen van termékeivel, egy jelentős platformot kivéve: ez pedig a mobiltelefonok köre. Ezt a piacot kezdte meghódítani az év elején: februárban megállapodást kötött az LG Electronics-szal, a chipgyártó Moorestown lapkájára és linuxos alapokon nyugvó Moblin szoftverére támaszkodó okostelefonok közös fejlesztése kapcsán. A sorba pedig tökéletesen illeszkedik a Nokiával való „paktum”.

Több szoftveres keresztmegállapodás is köttetett a két óriáscég között. Többek között abban egyezett meg az Intel és a Nokia, hogy számos, nyíltforrású, mobil, linuxos szoftverprojekten fognak együtt dolgozni. Emellett az Intel megszerezte a Nokia HSPA/3G modem IP licencét, mely szellemi tulajdont megjelenés előtt álló termékeiben kívánja felhasználni. „Új designötleteket, anyagokat és kijelzőket fedezünk fel, amelyek a ma piacon levő eszközökön és szolgáltatásokon messze túlmutatnak.” – áll a Nokia kissé dagályos közleményében.

Háttérbe szorul a telefonálás
Tulajdonképpen egy hosszú, konvergens folyamat újabb állomásának vagyunk tanúi. A tavalyi évben már milliárdos nagyságrendben létező mobil kommunikációs eszközök egyre több mindenre képesek, köztük számos olyan funkcióra, amelyeket néhány éve még csak a „hagyományos” számítógépekben találhattunk. Játék, webböngészés, videolejátszás és -streaming; hogy néhányat említsünk. Ehhez pedig azért már kell erő (a korábbi, SMS-küldés/telefonálás lehetőséghez képest) – vagyis olyan processzorokra van szüksége az iparnak, amelyek relatíve alacsony fogyasztás mellett ki tudják szolgálni a növekvő számítási igényeket.

Nem véletlen, hogy az Intel is megjelent a szegmensben, hiszen több riválisa már korábban belépett a piacra. A Toshiba például nemrég kezdte meg 1 GHz-es Qualcomm processzorral szerelt okostelefonjainak értékesítését. A Texas Instruments szintén dolgozik fejlett, telefonokhoz készített CPU-kon – egyes hírek szerint ezek már továbbfejlesztett videofeldolgozási képességekkel és kétmagos működéssel rendelkeznek majd.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés