Connect with us

Windows 7 Internet Explorer nélkül

Kütyük

Windows 7 Internet Explorer nélkül

Európában nem lesz redmondi böngésző a Microsoft következő generációs operációs rendszerében.

A Microsoft – tervei szerint – eltávolítja az Internet Explorert a Windows 7 azon változataiból, amelyeket az Európai Unióban fognak értékesíteni. Ennek okaként egyértelműen a korábbi szigorú európai fellépés jelölhető meg; Redmond nem akar konfrontálódni az öreg kontinens 27 országát összefogó szervezettel. A döntés minden bizonnyal nem volt könnyű a Microsoft számára, ugyanakkor a közel 400 millió fős európai piac túlságosan nagy ahhoz, hogy ne vegye figyelembe a helyi igényeket.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az EU-s államokban eladott PC-kre fel sem kerülhet az IE8. Az amerikai szoftveróriás egyrészt a forgalmazókat bíztatja arra, hogy maguk telepítsék a böngészőt, másrészt pedig a végfelhasználónak is meg lesz erre a lehetősége. „A Microsoft külön, ingyenes formában fogja kínálni az Internet Explorer 8-at, és telepítését könnyen kivitelezhetővé teszi. A választás a forgalmazók kezébe kerül, akik dönthetnek úgy, hogy alternatív browsert installálnak, de akár egynél több böngészőt is telepíthetnek a PC-kre.” – áll a Microsoft PC gyártóknak küldött rövid tájékoztatójában.

Mindkét fél álláspontja érthető – a Microsoft, visszaélve piaci erőfölényével, hosszú éveken keresztül ellehetetlenítette versenytársait. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy minek kell lennie egy operációs rendszer integráns részének, és miért nem perelték be még hasonló indokokkal a Microsoftot például a digitális számológépeket gyártó vállalatok.

Az azonban most még nem tiszta, hogy a végfelhasználó hogyan szerezhet majd böngészőt számítógépére, ha maga installálja a „kiherélt” operációs rendszert. Ebben az esetben ugyanis nem lesz mibe beírni az Internet Explorer vagy a Firefox letöltőoldalának címét. A Microsoft azonban nem aggódik emiatt, szerintünk megoldást fognak találni erre a problémára, az Európa Bizottsággal közösen.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom