Connect with us

technokrata

Adja el használt szoftverét

Kütyük

Adja el használt szoftverét

Értéktelennek hitt programokra „aranybányát” épített egy cég.

Ma hozzávetőleg 600-700 ezer feleslegessé vált szoftver van Magyarországon, amely más cégeknél és intézményeknél még hasznosítható. Ezek a szoftverlicencek komoly értéket képviselnek és adásvételük legális – a használt autók vagy hardverek esetében megszokott modell alapján a használaton kívüli szoftver is értékesíthető. Az első leányvállalatát Budapesten most megnyitó német Preo cégcsoport megjelenésével új szolgáltatás született: a szoftver remarketing során rajtuk keresztül bárki értékesítheti drága, de – pl. technológia- vagy verzióváltás, átszervezés, létszámleépítés miatt – feleslegessé vált szoftverét, illetve beszerezhet kedvező áron friss vagy korábbi verziójú licenceket. Ezzel pedig nem csak a szükségtelenné vált licencek tulajdonosai járhatnak jól, hanem a vevők is, hiszen 30-50%-os árelőnnyel juthatnak a szükséges szoftverekhez.

A Preo cégcsoport független a gyártóktól, ezért objektív tanácsot ad és az ügyfél érdekeit tartja szem előtt a licencek kiválasztásánál, a túlköltések kiküszöbölésénél, és a szoftverállomány optimalizálásánál. A cég folyamatai garantálják az átláthatóságot, hangsúlyozta Arató E. Árpád, a Preo Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a mai sajtótájékoztatón, ez az úgynevezett transzparens joglánc elve: az eladó fél bármikor be tudja mutatni a korábban megvásárolt licenc „történetét”, míg az új tulajdonos átlátható és hiteles módon tudja igazolni (előző tulajdonos, licencszám, licencfajták, pontos termékspecifikációk), hogy miként jutott el hozzá a licenc, az eredeti forgalmazótól az előző tulajdonos(ok)on át.

A használt szoftver kereskedelem Európában már 10 éve létezik, jelenleg az egyik legdinamikusabban növekvő szoftveripari ágazat. A Preo anyavállalata tavaly több mint 100 ezer szoftverlicencet forgalmazott – 2009-ben a magyar cég legalább 20 ezer darab beszerzését illetve értékesítését tervezi. A cég által legkeresettebb licencek alapvetően az Adobe, a Citrix, a Microsoft, a Novell és a SAP termékek. Az induló évben a Preo elsődleges célcsoportjába a közepes és a nagy cégek tartoznak; a kisvállalkozások és a magánfelhasználók számára 2010-től tervezi a szolgáltatást elindítani.

A következő csoportokba sorolhatók azok a cégek, amelyek érdekeltté válhatnak a szoftver remarketingben:
– amelyek technológiai, vagy verzióváltás előtt állnak
– korábbi beszerzéseiknél a szükségesnél több licencet vásároltak
– a gazdasági válság miatt létszámleépítéssel küzdő cégek, ahol a munkahelyek megszűnésével többszáz licenc vált feleslegessé; de akár a csődbe ment cégek szoftvervagyona is értékesíthető
– új alkalmazásokat vezetnek be
– virtualizálják informatikai rendszerüket vagy ún. hostolt szolgáltatást kívánnak igénybe venni
– hardvert selejteznek vagy cserélnek leSzólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek