Connect with us

20 éve történt a tienanmen-téri vérengzés

Kütyük

20 éve történt a tienanmen-téri vérengzés

Kína pedig csak blokkol, blokkol, blokkol. De legalább tankokat nem vet be – ezúttal.

A Mennyei Béke Tere pontosan 20 évvel ezelőtt alaposan rácáfolt nevére. Az akkor már hetek óta tartó kínai diáklázadást a rizs hazájának fővárosában ezen a napon verték le: megszólaltak a fegyverek, a demokratikus reformokat követelő diákok ezrei pedig úgy hullottak el, mint a leszakított pipacs szirmai. Hivatalos álláspont szerint az esemény ellenforradalomnak minősül (ahogyan nálunk 1956, egészen az 1989-es rendszerváltásig), és a kínai vezetés mindmáig így is áll a neves dátumhoz. További részletek itt.

A helyi lakosság – a kommunista rezsimet ismerők számára nem meglepően – keveset tudhat meg digitális információforrásokból az 1989-es eseményekről. Ennek oka, hogy a kínai területen üzemelő vagy onnan elérni kívánt keresőszolgáltatások erős cenzúrának vannak kitéve. A kínai vezetés azonban a napokban rátett még egy lapáttal: blokkolták az olyan oldalakhoz való bárminemű hozzáférést, mint a Twitter, a Flickr, a Youtube, a Microsoft Hotmail, a Live.com, a WordPress, a Blogger – hogy csak néhányat említsünk. Az elérhetetlenné tett webhelyek között számos további közösségi hálózat és hírportál is megtalálható. Még a Microsoft alig négy napja üzemelő, vadonatúj Bing keresője is blokkolólistára került.

„Természetesen” a külföldi újságírókat kitiltották a Tienanmen térről, mindenféle hivatalos magyarázat nélkül. Azokra, akik valahogy mégiscsak bemerészkedtek a helyszínre, nem is burkoltan kínai titkosrendőrök figyelnek, munkájukat pedig igyekeznek annyira akadályozni, amennyire ezt még erőszak nélkül megtehetik. A CNN riporterét például tegnap a hatóságok emberei esernyővel igyekeztek ellehetetleníteni. Amint az a lenti videón is látszik, a titkosrendőrök a kamera és a riporter közé igyekeztek állni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tart a fokozott szigor a Mennyei Béke Terén és az Internet kínai részén, de minden bizonnyal a következő néhány nap után, amennyiben nem tör ki nagyobb tiltakozási hullám az országban, enyhülni fog a digitális média korlátozása (is).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő