Connect with us

Vatera és TeszVesz – hogyan tovább az egyesülés után?

Kütyük

Vatera és TeszVesz – hogyan tovább az egyesülés után?

A magyar aukciós piac jelentős koncentrálódásának lehettünk tanúi az év első hónapjaiban. Nézzünk kicsit a kulisszák mögé.

Ma tartott sajtótájékoztatóján a Vatera és a TeszVesz vezetése egyaránt képviseltette magát. Az eseményen elhangzottak szerint a tavalyi, pénzügyileg jól sikerült évet követően még jobb eredményekre számítanak. 2008-ban 15 milliárd forintos átmenő forgalmat (ez a szolgáltatásokon keresztül új gazdára talált termékek összértéke) generáltak, melyből 3 milliárdot tett ki a TeszVesz, és 12 milliárdot a Vatera. Ez utóbbinak 500 millió forint feletti árbevételt sikerült felmutatni, ami nagyjából 100 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. Eközben a TeszVesz 150 millió forintos bevételt ért el, szintén növekedő tendenciát mutatva.

Habár a felhasználószám nagyjából megegyezik a két aukciós site-on (a TeszVesz 700 ezer, a Vatera 800 ezer feletti aukciózó internetezővel bírt a tavalyi év során), mégis, viszonylag alacsony, nagyjából 25 százalékos az átfedés a két szolgáltatás között. Ennek oka, hogy a TeszVesz felhasználóinak nagyobb része a gyengébbik nem közül kerül ki: a nők jellemzően ruházkodási cikkeket adnak-vesznek; a Vaterán pedig inkább a férfias áruk – műszaki berendezések, órák stb. – dominálnak. Utóbbin nagyjából napi 8000 tranzakció zajlik, míg a TeszVesz rendszerén keresztül 7000-7200 tranzakciót bonyolít le.

Az ügyvezető igazgatók szerint a nemrég bevezetett felöltési díj (ami aukciónkként 5-40 forint költséget ró a felhasználókra) keltette tiltakozási hullám mára alábbhagyott. Sőt, a szolgáltatást használók felismerték a díj jelentette előnyöket: könnyebb lett a keresés a darabszámra lecsökkent árumennyiségben és kevesebb a sikertelen aukció. Míg korábban a meghirdetett termékek 3-4 százaléka talált új gazdára, addig napjainkban már minden negyedik tranzakció sikeresen zárul.

Nem hagyta érintetlenül a válság az aukciós szolgáltatásokat sem. Az értékesítést nagy volumenben végző, elsősorban külföldről importáló kereskedők jellemzően háttérbe szorultak a forintgyengülés következtében; jelenlétük csak mostanában, a hazai fizetőeszköz erősödését követően kezd újra hangsúlyosabbá válni. Emellett megnőtt az alacsony árú termékek forgalma (nyilvánvalóan a drágább cikkek rovására). Érdekesség, hogy a forgalom átstrukturálódása nem járt a volumen csökkenésével, vagyis ugyanolyan eredményt produkált a válságban a két aukciós site, mint annak előtte. Az idei évre egyébként – az első négy hónap bíztató eredményeit látva – 60-70 százalékos növekedést várnak az üzemeltetők az átmenő forgalom tekintetében.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő