Connect with us

technokrata

Zavar a GPS-ben? Hivatalos válasz

Kütyük

Zavar a GPS-ben? Hivatalos válasz

Lesz-e kimaradás a globális helyzetmeghatározó-rendszerben? Cikkünkből kiderül.

Amint arról a múlt hét végén írtunk, az amerikai Government Accountability Office szerint nő a kockázata a globális helyzetmeghatározó-rendszer (GPS) meghibásodásának, mégpedig azért, mert az Egyesült Államok hadserege által üzemeltetett 31 műhold hálózatából álló GPS-re nem szánnak elegendő pénzt. Az amerikai légierő 1,3 milliárd dollárt költ a hálózat működésének fenntartására, de a GAO jelentése szerint a javítások nem történnek elég gyorsan. „Jelenleg bizonytalan, hogy a légierő vajon képes lesz-e időben felküldeni az új műholdakat az űrbe, és ezáltal kimaradás nélkül karbantartani a GPS szolgáltatást.” – olvasható a tanulmányban.

Az állításra a napokban hivatalosan reagált a hadsereg. A Colorado-ban található Peterson Légibázis Űrparancsnokságának GPS-szel foglalkozó részlegén helyettes igazgatóként dolgozó Tim Lewallen elismerte, hogy a karbantartási feladatoknak van „némi” kockázata van a szolgáltatásra nézve. Azt azonban hangsúlyosan kiemelte, hogy ez elenyésző mértékben alacsony, mivel „vannak tartalékok a rendszerben”.

És ha mégsem?
Mit lehet tenni, ha mégis fennakadások lesznek a GPS-jelek használatában a következő 2-3 évben? Nos, polgári oldalról nem sokat, hiszen nem jelent megoldást az alternatív orosz rendszer alkalmazása sem. A szláv medve által fellőtt Glonass mindössze 19 műholddal üzemel, miközben a Föld lakott területeinek lefedéséhez minimum 24 darab mesterséges jeladó űrbe juttatására lenne szükség. 2011-re válik csak teljesen működőképessé a kínai helyzetmeghatározó-rendszer, illetve az Európai Unió Galileo rendszere. Ez utóbbi teljes mértékben független a katonai szervezetektől, igaz, csak négy darab műholdból áll, és csupán Európa lefedése a feladata.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd