Connect with us

technokrata

Veszélyben a GPS

Kütyük

Veszélyben a GPS

Kimaradások a helyzetmeghatározó-rendszerben – különösen a következő évtől.

Az amerikai Government Accountability Office (GAO) jelentése szerint egyre nő a kockázata a globális helyzetmeghatározó-rendszer (GPS) meghibásodásának. Ennek oka, hogy a műholdak hálózatából álló GPS-re nem szánnak elegendő anyagi erőforrást.

Tudni kell, hogy a GPS hálózatot az Egyesült Államok hadserege üzemelteti; a kereskedelmi cégek pedig vele állnak üzleti kapcsolatban, így használhatják legálisan a rendszert. Az amerikai légierő 1,3 milliárd dollárt költ a hálózat működésének fenntartására, de a GAO jelentése szerint a javítások nem történnek elég gyorsan. „Jelenleg bizonytalan, hogy a légierő vajon képes lesz-e időben felküldeni az új műholdakat az űrbe, és ezáltal kimaradás nélkül karbantartani a GPS szolgáltatást.” – olvasható a tanulmányban – „Amennyiben nem, akkor néhány katonai és polgári tevékenység érdeke ütközni fog egymással.” Az pedig nem lehet kérdés, hogy ha dönteni kell a hadi alkalmazás vagy a civil szféra érdekeinek kiszolgálása között, melyik fogja a rövidebbet húzni.

Nem jelent megoldást az alternatív orosz rendszer sem. A szláv medve által fellőtt Glonass mindössze 19 műholddal üzemel, miközben a Föld lakott területeinek lefedéséhez minimum 24 darab mesterséges jeladó űrbe juttatására lenne szükség. Összehasonlításképp: az Egyesült Államok jelenleg 31 darab szatellitet működtet.

Felmerülhet a kérdés, hogy mi akkor a probléma, ha ennél héttel kevesebb is elegendő? Nos, az, hogy az amerikai GPS műholdak egy jó része már több mint négy évvel túllépte az előírt üzemidejét, vagyis bármikor elromolhat. A GAO szerint 1:5-höz az esélye annak, hogy a hálózat 24 tagúnál kisebbre zsugorodik a meghibásodások miatt 2011-ben és 2012-ben.

2011-re egyébként teljesen működőképessé válhat a kínai helyzetmeghatározó-rendszer, illetve az Európai Unió Galileo rendszere. Ez utóbbi teljes mértékben független a katonai szervezetektől, igaz, csak négy darab műholdból áll, és csupán Európa lefedése a feladata.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek