Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jelek az elektromos vezetéken – IP-infrastruktúra az erőművektől az otthonokig

Kütyük

Jelek az elektromos vezetéken – IP-infrastruktúra az erőművektől az otthonokig

Intelligensen vezérelt, igényalapú energiaellátással nemcsak megtakarítás érhető el, de csökken az üvegházhatású gázkibocsátás is. Valamint lehetővé válik a kétirányú kommunikáció.

A Cisco ismertette Smart Grid nevű koncepcióját, amelynek révén az áramellátás és az energiafogyasztás hatékonyabbá tehető. A Cisco rendszerének lényege egy végponttól végpontig terjedő, nagyfokú biztonságot nyújtó, IP alapú hálózati infrastruktúra, amely összeköti a villamos-erőműveket, az üzleti felhasználókat és az otthonokat. Ezáltal a hagyományosan fragmentált elektromos elosztórendszer intelligensebb és hibatűrő lesz, továbbá alkalmassá válik a kétirányú kommunikációra.

A Cisco Smart Grid megoldásai magukba foglalják az infrastruktúra valamennyi elemét, az adatközpontoktól és az alállomásoktól kezdve a kerületi hálózatokon át egészen a fogyasztókig. A vállalat világszerte több vezető áramszolgáltatóval együttműködve olyan hálózatokat épít, amelyeken nyomon követhető az áramfelhasználás, optimalizálható az energiaszolgáltatás, csökken az energiafelhasználás és így annak költsége, fokozódik a rendszerbiztonság, és mérsékelhető a környezetterhelés. A Cisco előrejelzései szerint a Smart Grid kommunikációs infrastruktúra piac értéke az elkövetkező öt évben éves szinten mintegy 20 milliárd USD lesz.

Az EPRI (Electrical Power Research Institute) kutatóintézet szerint az áramszünetek az Egyesült Államok iparának évente 50 milliárd dollár kárt okoznak. A Smart Grid a jövőben jelentősen mérsékelni fogja az áramkimaradások hatását, és ez az ERPI becslései szerint 2030-ra éves szinten 60-211 millió tonna széndioxiddal csökkenti majd az USA üvegházhatásért felelős gázkibocsátását. Emellett az Egyesült Államok energetikai minisztériumának laboratóriuma (Energy´s Pacific Northwest Laboratory) által végzett kutatások szerint a Smart Grid technológiák alkalmazásával a háztartások energiafelhasználása akár 10-15 százalékkal is csökkenthető.

A biztonságos, hibatűrő és távfelügyelettel ellátott átviteli és elosztási megoldások gondoskodnak a villamos hálózat felügyeletének és költségeinek optimalizálásáról. A Cisco switchek és routerek olyan szabványokon alapuló platformokat kínálnak, amelyek intelligens, biztonságos és hatékony működést biztosítanak az elektromos alállomásokon. A Cisco megoldásai hatékony, IP-alapú gerinchálózati kommunikációt biztosítanak az intelligens mérők számára, a teljes intelligens villamoshálózati platform részévé téve azokat.

A Cisco Home Energy Management és Business Energy Management megoldásai jobban hozzáférhetővé teszik az adatokat és az adatelemző eszközöket, így a háztartások, illetve a vállalatok energiaigénye, energiafelhasználása és energiaköltségei hatékonyabban optimalizálhatók. A Business Energy Management alapjául a Cisco 2009. elején bemutatott EnergyWise megoldásai szolgálnak majd, amely lehetővé teszi, hogy az üzleti fogyasztók teljes működésükre és ingatlanaikra kiterjedően optimalizálják az energiafelhasználást.

A Carnegie Mellon University és más vezető kutatóközpontok szerint a villamos infrastruktúrát érő internetes biztonsági fenyegetések 49 százalékban a fizikai biztonsági rendszer elleni támadásokra vezethetők vissza. A Cisco termékkínálata kellő segítséget nyújt ahhoz, hogy a szolgáltatók biztonságos energiaarchitektúrát hozzanak létre. Ez az átfogó és egységes megközelítés alacsonyabb működési költségeket eredményez, és a kritikus fontosságú infrastruktúra hatékonyabb internetes védelmét biztosítja.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés