Connect with us

technokrata

IP-címet minden háztartási eszköznek!

Kütyük

IP-címet minden háztartási eszköznek!

Már itthon is: a világhálón kommunikálhat a riasztó, a biztonsági kamera, a fűtés és a világítás.

Nem egy darab fix IP-címet, hanem teljes fix IP tartományt biztosíthat az Externet ingyenesen előfizetőinek, így többé már nem utópia az elképzelés, hogy minden háztartási eszköz (riasztó, biztonsági kamera, fűtés, világítás, wifi mobil eszközök, szórakoztató-elektronikai berendezések, de akár a hűtőgép vagy a kenyérpirító is) egyedi internetes hálózati azonosítót kapjon, és a világhálón kommunikálhassanak egymással, vagy éppen a több száz kilométerre lévő szerverekkel.

Mi az az IPv6?
A jelenleg az interneten elterjedt ún. IPv4 szabvány közelítőleg 4 milliárd egyedi azonosító kiosztását teszi lehetővé. Tekintettel azonban arra, hogy a világháló rohamos ütemben bővül, nagyjából 2 éven belül elfogynak a világban kiosztható IP-címek. A www.externet.hu oldalon folyamatosan nyomon követhetik az érdeklődők az IP-címek fogyását, a nap 24 órájában megtekinthető a felhasználtság aktuális állapota. A számláló jelenlegi állása szerint 770 nap múlva végleg elfogynak az IPv4 hálózat címek.

Az IPv4 szabványú IP-címek „elfogyása” nem hazánkban lesz először érezhető, hanem feltehetőleg az USA-ban és Kínában, ahol vészesen csökken a kiosztható IP-címek száma. Amennyiben ez bekövetkezik, és egy amerikai weboldal már csak IPv6-os címet kap, akkor könnyen előfordulhat (amennyiben a szolgáltatónk még nem kezeli az IPv6-ot), hogy egy hazai internetező a böngésző címsorába begépelve a weboldal címét, nem tudja megtekinteni az adott oldalt.

Ennek a problémának a megoldására dolgozták ki az új IPv6-os szabványt. Az IPv6 szabvány bevezetése hasonló ahhoz, ahogy a telefonszámok hosszát megnövelték a 20. században, az egyre növekvő telefonigények miatt. Az IPv6 128 bites címtartománya több ezermilliárd eszköz számára biztosíthat IP-címet, így gyakorlatilag kimeríthetetlen a kapacitása.

Az IPv6 amellett, hogy a jelenlegi dinamikus IP-cím kiosztás helyett minden végfelhasználó fix IP-címet kaphat, a biztonság terén is újításokat hoz az IPv4-hez képest. A címzés szerves része az ún. IPsec biztonsági protokoll, amely hálózati szinten lehetőséget nyújt arra, hogy a kommunikációban résztvevők hitelesen azonosítsák egymást, és titkosítsák az egymás közt zajló adatforgalmat. Emellett beépített multicast támogatással is rendelkezik. A multicast olyan összeköttetési mód a hálózaton, amely nem két gép, hanem tetszőleges számú gépből álló csoport tagjai között teremt kapcsolatot.

A protokollnak szintén része az ún. QoS (quality of service), amely lehetővé teszi, hogy a hálózatokon a magas prioritású csomagok előnyben részesíthetők legyenek alacsonyabb besorolású társaikkal szemben, és konkurencia-helyzetben előbbiek továbbítása utóbbiak feltartóztatásával, garantált sebességen biztosítható. Ezzel a valós idejű, egyenletes adattovábbítást igénylő alkalmazások (pl. IPTV, IP telefon) átvitelében is minőségi javulás lesz érezhető.

Az IPv6-ot a modern operációs rendszerek (Vista, OSX, Linux disztribúciók) alapból képesek kezelni, így nem szükséges semmilyen beállítás megváltoztatása vagy segédprogram telepítése.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek