Connect with us

technokrata

Terrorbarát filmkalózkodás?

Kütyük

Terrorbarát filmkalózkodás?

A kiadók engedélye nélküli filmterjesztésből profitál a terrorizmus Indiában.

A filmkiadók jogait képviselő MPA (Motion Pictures Association) nemrég hozta nyilvánosságra, hogy a távol-keleti országban bujkáló terroristák bevételeinek egy részét az illegális filmkereskedelem adja. A „Film Piracy, Organized Crime and Terrorism” (Filmkalózkodás, Szervezett Bűnözés és Terrorizmus) címet viselő jelentés szerint bizonyítékok támasztják alá az India egyik legveszélyesebb bűnözőjének kikiáltott Dawood Ibrahim által irányított D-Company nevű terrorista szervezet és a filmkalózkodás közötti összefüggést. Ibrahimot egyébként nem csak a szubtrópusi országban körözik, hanem nemzetközi elfogatóparancs is érvényben van ellene: az Interpol még 2003-ban vette fel a különösen veszélyes emberek listájára, Oszama bin Ladennel való közeli kapcsolata miatt.

Meg nem erősített hírek szerint a terrorista vezető jelenleg Pakisztánban rejtőzik. Tevékenységét azonban nem ott kezdte: még két évtizede Dubaiban indította be üzletét. Képes volt olyan szinten integrálni a D-Company-t az indiai filmgyártás és -kalózkodás világába, hogy azzal gyakorlatilag monopolhelyzetbe jutott, ami a kalózpiacot illeti, így Ibrahim kezében futnak össze a bollywoodi és hollywoodi filmek illegális terjesztésének szálai. Tavaly azonban sikerült csapást mérni hálózatára, amikor a hatóságok letartóztatták Jatender Kumart, aki magas tisztséget töltött be a terrorista vezér szervezetében. Az akció során a rendőrség nagyon jó minőségű mesterpéldányokat is talált, melyek arra vártak, hogy szétküldjék őket szerte az országban, illegális másolatok tömegének készítése céljából.

Miért fontos az indiai bevétel a filmkiadók számára? Az ország ugyan jelentősen elmaradott állapotban van, általánosságban nézve, azonban több mint egymilliárd lakosa között már ma is sokan megengedhetik maguknak, hogy filmeket vásároljanak. Zömük azonban a kalózkópiák felé fordul; emiatt tavaly az indiai szórakoztatóipar körülbelül 7 milliárd forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni. Ez önmagában nem nagy összeg, ám mértéke minden évben lendületesen növekedik.

Pedig az ország törvénykezése kalózellenes: a jogszabályok védik a jogtulajdonosokat. Nem is ezzel van a baj, hanem a szabályok gyakorlatba való ültetése (azaz ennek hiánya) miatt virágozhat az indiai filmkalóz biznisz. Greg Frazier, az MPA egyik vezetője szerint azonban ebben hamarosan változás állhat be. Ahogy egyre több bizonyítékot sikerül felderíteni az illegális terjesztés és a szervezett bűnözés közti kapcsolatról, úgy válhat mind erőteljesebbé a kormányzati fellépés a filmkalózkodással szemben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek