Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szövegfelolvasó program mobiltelefonra

Kütyük

Szövegfelolvasó program mobiltelefonra

Elsősorban látássérülteknek készült a magyar nyelvű Talks & Zooms.

A mobilinformatika fejlődése immár lehetővé teszi, hogy látássérültek számára is teljes mértékben használhatóak legyenek az okostelefonok. A Nuance Talks képernyőolvasó szoftver a Symbian 60-as telefonokon megjelenő információkat jól érthető beszéd formájában olvassa fel. A Nuance Communications Inc. 2000 óta fejleszti a Talks képernyőolvasó szoftvert Symbian rendszerű telefonokra. A mai napig több mint 20 nyelvre adták ki, de a magyar nyelv eddig nem volt része a rendszernek. A most megjelent Talks 4.0 képernyőolvasó és -nagyító szoftver kezelőfelületének nyelve már magyar, és a benne működő szövegfelolvasó (beszédszintetizátor) képes a magyar nyelvű szövegek felolvasására. A 4.0 verzió a harmadik generációs Symbian S60-as rendszert futtató mobil telefonokon használható.

A Talks szoftverben egy ún. vocalizer for Mobile beszédszintetizátor szolgáltatja a magyar hangot, melynek hangzása közel áll a valós beszédhez. A program többek között együttműködik a Wayfinder Access navigációs csomaggal is. Ez a navigációs lehetőség nagyban megkönnyíti a látássérült emberek önálló közlekedését és mindennapi életét.

A program főbb funkciói
– a felolvasás és a nagyítás paraméterei szabadon változtathatók
– többnyelvű kezelőfelület és beszédszintetizátor támogatása
– a program kimondja a leütött billentyűt
– alapszolgáltatások meghangosítása (névjegyzék, hívó azonosító, üzenetek, SMS küldés és fogadás, státuszfunkciók, mint például az akkumulátor töltöttsége, térerő, billentyűzár, valamint a hívó nevének vagy telefonszámának automatikus vagy kérésre történő felolvasása)
– üzleti kategóriás, multimédiás és navigációs szolgáltatások (GPS, web-böngészés, e-mailek kezelése, valamint a Wayfinder navigációs rendszer teljes körű támogatása révén útvonal-tervezés és követés)
– a Wayfinder Access segítségével a GPS navigációs rendszereknél megszokott lehetőségeken túl, hangos és a gyengénlátók számára nagyított megjelenésű információk szerezhetők a kiválasztott környék utcáiról, csomópontjairól

A program magyar nyelvű szöveg-felolvasási szolgáltatást az alábbi második generációs mobiltelefonokon nyújt: Nokia N70, Nokia N72 és Nokia N90. Az alábbi harmadik generációs mobiltelefonokon a magyar Talks már egy, az emberi hanghoz közelebb álló hangkimenettel is rendelkezik: Nokia 3250, Nokia 5320 XpressMusic, Nokia 5500, Nokia 5700, Nokia 6110 Navigator, Nokia 6120C, Nokia 6121C, Nokia 6124 classic, Nokia 6210 Navigator, Nokia 6220 Classic, Nokia 6290, Nokia E50, Nokia E51, Nokia E60, Nokia E61, Nokia E61i, Nokia E62, Nokia E65, Nokia E70, Nokia E90, Nokia N71, Nokia N73, Nokia N75, Nokia N76, Nokia N78, Nokia N80, Nokia 81/N81-8GB, Nokia N82, Nokia N85, Nokia N91, Nokia N95/N95-8GB, Nokia N96.

Ez év májusától az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány forgalmazásában magyar nyelven is hozzáférhető lesz a TALKS&ZOOMS program most megjelent 4-es verziója.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés