Connect with us

technokrata

Sertésinfluenza: világjárvány pusztít?

Kütyük

Sertésinfluenza: világjárvány pusztít?

Amit tudni érdemes a sertésinfluenzáról, avagy hogyan használjuk az Internetet a fertőzés elkerülésére.

A múlt hét végén „robbant a bomba”: Mexikóban egy új influenzavírus ütötte fel a fejét, mely a korábbi évek járványaihoz képest sokkal agresszívabbnak bizonyult. Európai szemmel csak csodálkozhattunk, hogy a tequila hazájában sorra zárnak be az iskolák, a nagy tömegek érdeklődését kiváltó helyek: piacok, stadionok – az emberek inkább otthon maradtak. Hiszen a hírek nem voltak bíztatóak: már szombatra meghaladta az 50-et a halálos áldozatok száma. Vasárnap végére már több mint 100-an hunytak el a betegségben, a legfrissebb adatok szerint pedig már másfélszáznál is több halott írható a sertésinfluenza számlájára Mexikóban.

Miért ilyen veszélyes a vírus? Nos, azért, mert akárcsak a korábban nagy visszhangot kapott madárinfluenza, a sertéseket fertőző kór (H1N1) is át tud terjedni emberre – sőt, nem csak képes erre, hanem meg is történt a gazdatest váltása. Ennek esett áldozatul a mexikóiak közül több mint 150 ember, és már szerte a világban regisztráltak megbetegedéseket: az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában, Ázsia egyes részein. Vagyis senki nincs biztonságban, aki nem teszi meg az alapvető óvintézkedéseket. Mossunk minél gyakrabban kezet, kerüljük a tömegeket, ne érintkezzünk nyers hússal (főleg disznóhússal ne).

Miről ismerhető fel a fertőzés? Megnehezíti a pontos diagnózist, hogy a „közönséges” influenzához nagyon hasonló tüneteket produkál. Ha hirtelen jelentkező, 38 Celsius fok feletti lázat tapasztalunk, ami köhögéssel, fejfájással és ízületi fájdalmakkal jár, valamint levertté válik a hangulatunk, akkor érdemes a lehető leghamarabb orvoshoz fordulni. Szerencsére hazánkban egyelőre nem jelentettek fertőzött eseteket, de voltaképpen csak idő kérdése, hogy mikorra fogja elérni Magyarországot a sertésinfluenza.

Itt tájékozódhatunk
Elsőként érdemes mindjárt a magyar Wikipedia oldallal kezdeni. Az önkéntes szerkesztők nemrég módosították a sertésinfluenzáról szóló bejegyzést, kiegészítették a 2009-es járvánnyal kapcsolatos információkkal.

2009.04.27-i állapot

Aki ennél részletesebb (és főként: frissebb!) információkra vágyik a kórokozó terjedését illetően, annak érdemes a Google Maps-en megnézni az aktuális fertőzési bejegyzéseket. Eszerint „szorul a hurok” Magyarország körül: már Északkelet-Olaszországban és Észak-Csehországban is jelentettek fertőzésgyanús eseteket.

részletesebb információk a Google Maps-en

Hasonló áttekintést ad a Healthmap nevű szolgáltatás, itt azonban nincsen a sertésinfluenzára korlátozva az embereket érintő fertőzések bemutatása. Dengue-láz, szalmonella, kolera – csak néhány azok közül a veszélyek közül, amelyek ma is folyamatosan jelen vannak bolygónkon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp