Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégis a kalózoknak áll a zászló?

Kütyük

Mégis a kalózoknak áll a zászló?

Nyertek a jogvédők, de a bíró miatt mégis bukhat az ítélet.

A múlt hét vége Európában a The Pirate Bay nevű Bittorrent site-ot üzemeltető négy fiatal svéd férfi ellen indított per elsőfokú lezárásáról volt hangos. A skandinávok ügyében jogvédőknek kedvező ítélet született: a svéd bíróság fejenként egy év szabadságvesztésre és 3,6 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte a fiatalokat, melyet a jogtulajdonosoknak kell kifizetniük.

Peter Sunde, Fredrik Neij, és Gottfrid Svartholm Warg, a TPB három ikonikus alakja

Az ítéletet követően ezrek vonultak az utcára tiltakozni a döntés ellen Svédország több nagyvárosában. Ezzel párhuzamosan megugrott a világon egyedülállóan erős kalóz-párt (Piratpartiet) támogatottsága: Svédország taglétszám alapján negyedik legnagyobb pártjává vált a kifejezetten (szoftver)kalózkodást támogató politikai szervezet (bővebben itt). Holott lehet, hogy a tiltakozásokra nincs is szükség, mivel érvénytelen lesz az egész eljárás.

A Sveriges Radio P3 ugyanis kiderítette, hogy az ügyet vezető és végül döntést hozó bíró, Tomas Norström nem teljesen pártatlan, mivel több, szerzői jogi védelemmel foglalkozó társaságnak is tagja. Ennek az információnak a birtokában pedig Peter Althin, a Kalóz-öböl szóvivőjeként funkcionáló Peter Sunde ügyvédje újratárgyalási kérelmet adott be. Az elsőfokú tárgyalást vezető bíró szerint ugyan nem jelent összeférhetetlenségi problémát az ügy vezetése és a szerzői jogokat képviselő társaságokban való tagsága, ám ha a feljebbviteli bíróság úgy dönt, hogy helyet ad Althin kérelmének, akkor ismét elsőfokon „mérkőznek” meg egymással a felek – ezúttal egy újabb bíróval.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés