Connect with us

technokrata

Kalózpárt, sosem látott népszerűséggel

Kütyük

Kalózpárt, sosem látott népszerűséggel

Svédország negyedik legnagyobb pártja kalózokat és kalózpártiakat tömörít.

Múlt héten pénteken számoltunk be a világ legnagyobb jelentőségű kalózcsoportosulásának tartott The Pirate Bay ellen folyó peres eljárás első fokú lezárásáról. A svéd bíróság fejenként egy év szabadságvesztésre és 3,6 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte az üzemeltetőket, melyet a jogtulajdonosoknak kell kifizetniük, adott hírt a történtekről a svéd média. A kedvezményezett cégek között olyan nevek találhatók, mint: a Warner Bros. Entertainment, az MGM Pictures, a Columbia Pictures Industries, a Twentieth Century Fox Film, a Sony BMG, a Universal, az EMI, a Blizzard Entertainment, a Sierra Entertainment, és az Activision. További részletek itt.

Tudni kell azonban, hogy maga a Kalóz-öböl névre keresztelt szolgáltatás semmilyen illegális tevékenységet nem végez: huszonéves üzemeltetőik szerint nem tárol egy bitnyi jogsértő információt sem. Annyira vét csak a törvények ellen, amennyire a Google (és más webes keresők): rajta keresztül érhető el a legtöbb .torrent állomány. Ezek között természetesen szép számmal akad olyan, amelyet az internetezők anélkül osztottak meg, hogy kikérték volna erről a jogtulajdonosok engedélyét.

Az ítéletet követően „elszabadult a pokol” Svédországban. Ezrek vonultak az utcára tiltakozni a döntés ellen az ország több nagyvárosában. Stockholm mellett Karlstadban, Göteborgban és Lundban is szervezett tiltakozásokkal kellett szembenéznie a rendfenntartó erőknek. A tüntetők a megosztás közösségi élményének, a tudás és a kultúra átadásának durva elnyomása ellen emelték fel hangjukat.

Ezzel párhuzamosan megugrott a világon egyedülállóan erős kalóz-párt (Piratpartiet) támogatottsága: Svédország taglétszám alapján negyedik legnagyobb pártjává vált a kifejezetten (szoftver)kalózkodást támogató politikai szervezet. Falk Vinge, a párt vezetőjének elmondása szerint a bírósági ítélet kimondását követő egy-két nap alatt 20 százzal nőtt a tagok száma, ami így mostanra nagyjából 20 ezret számlál.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák