Connect with us

technokrata

Pokolra kerülsz, ha csengés közben veszed fel a telefont!

Kütyük

Pokolra kerülsz, ha csengés közben veszed fel a telefont!

Avagy mit és mit ne tegyen egy igazhívő muzulmán, ha mobiltelefonja van.

Cikkünk tartalmát egyszerű összefoglalni: arról szól, hogy miként írja felül a józan gondolkodást az ember vallási meggyőződése. Egy indiai iszlám csoport, a Dzsámia Aszraf-ul-Madarisz nemrég kiadta a muzulmán mobiltelefon-használati szokások gyűjteményét, melyben vallási áhítattal ismertetik a hívők számára, hogyan kezeljék a 21-ik század kommunikációs eszközét.

Például nem ildomos a muszlimok szent könyvéből, a Koránból vett idézeteket használni csengőhangnak. Az indoklás prózai: ha megszólal a telefon, és a hívő felveszi, akkor azzal megszakítja az idézetet, ami így befejezetlen marad. Ez pedig Allahnak nem tetsző cselekedet, vagyis iszlámellenes bűnnek számít. Hasonló okokból nem szabad a mobiltelefont magával vinnie az illemhelységbe egy muzulmánnak, különösen akkor nem, ha csengőhangként Korán idézet szól. Itt már az is bűnnek számít, ha illetlen helyen csendül fel a vallási gyökerű hangjelzés; vagyis fel sem kell venni a telefont ahhoz, hogy a mélyen vallásos muszlim hipp-hopp a pokolra legyen kárhoztatva.

Ami más vallások hívői és az ateisták számára is érthető, hogy imádság közben nem szólalhat meg a telefon. De még vibrálni sem vibrálhat, mégpedig azért nem, mert az (is) megzavarja a hívőt imádságában. „Botrány, ha valaki nem képes másfél békés órát szánni egy nap Allahra.” – hangzott az indoklás.

Nem idéznénk végig az útmutatást, az észak-indiai Kanpur városában székelő iszlám csoport fatvája ugyanis viszonylag részletesen taglalja, mit szabad a mobiltelefonnal és mit nem. Viszont kíváncsian várjuk, hogy milyen rendelkezéseket adnak majd ki a katolikusok, a zsidók, a buddhisták, a szcientológusok és a többi vallás/szekta. Ha már muszáj ilyen szinten szabályozni a hívőket…

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák