Connect with us

Gyógyszerhamisítás – a csendes gyilkos

Kütyük

Gyógyszerhamisítás – a csendes gyilkos

Súlyos egészségügyi problémát okoz, mégsem tudunk róla eleget. Új, magyar nyelvű információs portál segíthet csökkenteni a kockázatot.

A feketegazdaság elleni határozott és hatékony fellépés érdekében megalakított Hamisítás Elleni Nemzeti Testületet (HENT) a mai napon tartotta idei első plenáris ülését, dr. Kondorosi Ferenc, az „Új rend és szabadság” programért felelős kormánybiztos és dr. Bendzsel Miklós, a HENT titkársági feladatait is ellátó Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének vezetésével.

A HENT által eddig létrehozott öt munkacsoportban (a statisztika, a büntetőjogi és szabálysértési joggyakorlat, a gyógyszer- és növényvédőszer-hamisítás, a képzés, oktatás – kreatív és informatikai iparágak, valamint az internet útján történő szolgáltatásnyújtás területén) az állami szerveket, valamint a társadalmi és érdekképviseleti szervezeteket képviselő szakértők folyamatosan dolgoznak a szellemitulajdon-védelem hatékonyabbá tételét segítő javaslatok kidolgozásán. Az eddig született javaslatok közül kiemelendőek a gyógyszer- és növényvédőszer-hamisítás visszaszorítása érdekében előterjesztett jogszabály-módosítási javaslatok, valamint a HENT által 2009. április 22-én megrendezésre kerülő, a „Jogalkalmazói együttműködés a szerzői jogi jogsértésekhez kapcsolódó büntetőeljárásokban” címet viselő konferencia, amely a bíróságok, ügyészségek, a Rendőrség és a Vám-és Pénzügyőrség részvételével a jogérvényesítés hazai joggyakorlatának kedvező irányú változását, valamint a jogalkalmazó szervek együttműködését irányozza elő.

A HENT támogatja azt az indítványt, amely a tömeges internetes szerzői jogi jogsértések megfékezésére, az érintett tartalomipari és információ-technológiai integráció felgyorsítására, valamint üzleti modellek kidolgozásának ösztönzésére tesz javaslatot. A HENT egy asztalhoz kívánja ültetni a szerzői jogi jogosultak, a legnagyobb tartalomszolgáltatók, illetőleg a témában kompetenciával rendelkező állami intézmények képviselőit annak érdekében, hogy megvizsgálják a szolgáltatók és az internethasználók jogi felelősségének hátterét, az ún. „fokozatos válasz” alkalmazásának lehetőségét, jogi kereteit és megvalósításának státuszát az Európai Unió többi tagállamában. A kerekasztal-beszélgetés célja, hogy a jogi szabályozás kialakítását megelőzően, illetőleg jogi eszközök helyett az érintettek által közösen kidolgozott, egységesen alkalmazott magatartási kódex kerüljön elfogadásra.

A 2009-es év tudatosságnövelő kampányaiban kiemelt figyelmet kap a fiatalok szemléletformálása, ennek részeként a diákok szerzői jogi tudatosságának növelésére „Hamisítás, ahogy én látom – Az én alkotásom, az én tulajdonom” címmel képzőművészeti pályázat került kiírásra a középiskolás diákok számára. A gyógyszerhamisítás okozta gazdasági és egészségügyi problémákra fókuszáló kampányt is kezdeményezett a HENT, amelynek keretében elindította gyógyszerhamisítás elleni honlapját. Emellett orvosi rendelőkben elhelyezett szórólapokon, újsághirdetésekben és egészségügyi portálokon hívja fel a lakosság figyelmét a hamis gyógyszerek veszélyeire, továbbá együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Gyógyszerészi Kamarával.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom