Connect with us

technokrata

Skype az Iphone-on

Kütyük

Skype az Iphone-on

Ingyenes telefonálás az Apple készülékén. Is.

Hónapokkal a CES-en tett bejelentés után végre „testet öltött” a legismertebb VoIP szoftver Iphone-os változata: a napokban jelenik meg az Apple mobiltelefonjaira fejlesztett Skype. Egészen pontosan holnaptól lehet letölteni az Itunes App Store-ból az eredetivel azért nem teljes mértékben megegyező változatot. Van ugyanis néhány különbség az asztali verzió és az Iphone-os kiadás között; utóbbi nyilvánvalóan valamivel kevesebb lehetőséget kínál a telefonálni, üzenni vágyóknak, mint a desktop PC-kre fejlesztett szoftver. Például a navigáció terén: a program vezérlése értelemszerűen sokkal inkább egy hagyományos Iphone-os alkalmazáséra hasonlít, mintsem a számítógépen megszokott Skype 4.0 kezelőfelületét idézi.

A Skype Apple készülékre optimalizált változata képes az Iphone számos tulajdonságát kihasználni, például szűrőket lehet használni vele, hogy alfabetikus vagy csatlakozottsági (ki van online, ki elfoglalt, ki nem érhető el stb.) sorrendbe helyezzük kontaktjainkat. Működik a csevegés és a hangalapú beszéd is, igaz, ez utóbbi csak akkor, ha a felhasználó egy Wi-Fi hálózat hatósugarán belül tartózkodik. Ebből következően a hívás minősége elsősorban nem a telefon és a szoftver adottságaitól, hanem a vezetékmentes hálózat stabilitásától függ. Hívás közben lehetőség nyílik a vonal némítására, hívásvárakoztatásra, a beszélgetés kihangosítására. Természetesen nem csak Skype-pal felszerelt készülékeket hívhatunk, hanem más, csak mobiltelefonos hálózatot használó telefonokat is; az ehhez szükséges költségek (SkypeOut kreditek) ellentételezése kezdeményezhető a szoftverből (Webre szükség van).

Az Iphone képességeire támaszkodva lehet fényképet avatárként használni. Ennél talán fontosabb funkció, hogy a konferenciahívások kezelése is megoldott, igaz, ez még nem funkcionál tökéletesen. Iphone-os Skype-oló ugyanis nem kezdeményezhet konferenciahívást, viszont beszállhat mások által létrehozott „körbeszélgetésbe”. Szintén adós még a szoftver az SMS-küldés lehetőségével, valamint azzal sem tud mit kezdeni, ha telefonos beszélgetés közben egy újabb Skype-os hívás is befut. Emellett a file-küldés sem került implementálásra, és kimaradt a hangüzenet (voicemail) küldésének lehetősége is.

Az egyre újabb és újabb platformokon való megjelenések ismeretében már nem is olyan meglepő, hogy a Skype-ot kikiáltották a „telefontársaságok legnagyobb ellenségének”. A nemzetközi telefonhívások nyolc százalékát már Skype-pal bonyolították le tavaly.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom