Connect with us

technokrata

Hogyan állunk a világ informatikai rangsorában?

Kütyük

Hogyan állunk a világ informatikai rangsorában?

Kiderült, hazánk mennyire számít fejlettnek e téren.

A Világgazdasági Fórum (Word Economic Forum, WEF) 2008–2009-es Globális Információtechnológiai Jelentése (The Global Information Technology Report, GITR) szerint idén is Dánia és Svédország vezeti az infokommunikáció fejlettségét mérő listát. A harmadik ”befutó” az egy hellyel feljebb lépő Egyesült Államok. Az első 10 helyezett között található Szingapúr (4.), Svájc (5.) és a többi skandináv ország, Hollandiával és Kanadával karöltve. Kína 11 helyet lépett előre, és első ízben került a BRIC országcsoport (Brazília, India, Kína, Oroszország) élére. Hazánk azonban visszacsúszott az egy évvel korábbi 37-ik helyről a 41-re.

A jelentés kiemeli, hogy a megfelelő oktatási alapok, a magas szintű technológiai felkészültség és az innováció a növekedés elengedhetetlen motorjai, amelyekre mind szükség van a jelenlegi gazdasági válság leküzdéséhez. „A hálózatos gazdaságra leginkább felkészült országok fejlődésében – beleértve többek között a skandináv államokat, Szingapúrt és az Egyesült Államokat is – nagy szerepet játszott az a tény, hogy a nemzeti programokban következetesen kiemelt figyelmet szenteltek az oktatás fejlesztésének, az innovációnak és a széleskörű infokommunikációs hozzáférés biztosításának. Mind az állami, mind a magánszektor vezetői számára fontos jelzés, hogy ne tévesszék szem elől az infokommunikációt, amely válságos időkben a növekedés és a versenyképesség egyik motorja lehet.” – jelentette ki Irene Mia, a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi Hálózatának vezető közgazdásza, a jelentés társszerkesztője.

A jelentésben bemutatott Networked Readiness Index (NRI) mutatószám három fő terülten vizsgálja, hogy az egyes országok mennyire készültek fel a hálózatos gazdaságra és az infokommunikációban rejlő lehetőségek kiaknázására. A három terület: az infokommunikáció általános gazdasági, szabályozási és infrastrukturális környezete, a magánszemélyek, a vállalkozások és a kormányok felkészültsége az infokommunikáció alkalmazására és hasznosítására, valamint a rendelkezésre álló legújabb informatikai és kommunikációs technológiák tényleges alkalmazása.

„A szélessávú hozzáférés szó szerint átformálja az élet minden területét, legyen szó munkáról, tanulásról vagy szórakozásról. Korábban nem tapasztalt lehetőséget kínál a kapcsolattartásra, az információkhoz való hozzáférésre, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, új piacok meghódítására és a vállalkozások fejlődésére.” – nyilatkozta John Chambers, a Cisco elnök-vezérigazgatója – „Elérkezett az idő, hogy a minden területre kiterjedő szélessávú kapcsolatok kiépítését megfelelő befektetésekkel támogassuk, és a világ teljes lakossága a humán hálózat részévé váljon. A fejlett és fejlődő országok kormányzatainak és gazdasági vezetőinek együtt és együttműködve kell ösztönözniük a gazdasági növekedést, összpontosítva az olyan hosszú távú lehetőségekre, mint az univerzális szélessávú hozzáférés, amely javítja az életminőséget és biztosítja a gazdasági prosperitást az elkövetkező generációk számára.”

A jelentést a Világgazdasági Fórum az INSEAD-del együtt készítette, a fő támogató pedig az idei évben ismét a Cisco Systems volt. Az immár nyolc éve rendszeresen megjelenő kutatás a korábbi évekhez képest még több, összesen 134 országot fed le. A dokumentum a legátfogóbb és egyben mértékadó nemzetközi felmérés, amely rávilágít az infokommunikáció és az országok versenyképessége közti összefüggésekre. Az NRI nyilvános források adataira, valamint a Világgazdasági Fórum és partnerintézetei által készített, az intézményi és üzleti környezet minőségét vizsgáló éves vezetői véleményfelmérés eredményeire épül.

Az NRI legfrissebb adatai mellett a jelentés ismert akadémikusok és iparági szakértők írásait tartalmazza. Ezek a fejezetek a mobilitás, az infokommunikáció és az innováció különféle aspektusait vizsgálják, például a mobiltelefónia gazdasági növekedésre és a hálózati felkészültségre gyakorolt hatását, az internet átfogó jelenlétét, valamint a szakemberek mobilitására és a kutatás-fejlesztésre (K+F) gyakorolt hatását. Ezen kívül a jelentés esettanulmányokat is közöl az innováció és az infokommunikáció fejlesztése terén bevált módszerekről.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák