Connect with us

Hirdetés

technokrata

Üzemanyag hajtja a jövő ruháit

Kütyük

Üzemanyag hajtja a jövő ruháit

Nagyobb telefon- vagy PDA-akkumulátor helyett…

Pár hete mutatta be egy német vállalat azon fejlesztését, amely nem más, mint egy viselhető üzemanyagcella. A metanolos üzemanyagot használó energiaforrás a ruhába varrva biztosít energiát viselője hordozható elektronikus berendezéseinek – mobiltelefonoknak, GPS-eknek stb. A Jenny 600S névre keresztelt, unipolár design révén 25 wattos teljesítmény nyerhető ki az öltözékből, mintegy 20 órán keresztül.

Valószínűleg nem lep meg senkit, hogy a Smart Fuel Cell nevű cég hadiipari fejlesztésként hozta létre termékét. Először még tavaly októberben került a figyelem középpontjába, amikor a vállalat az Egyesült Államok védelmi minisztériuma által szervezett Wearable Power Competition keretei között ismertette a prototípust. Ekkor vált nyilvánossá működési elve: az üzemanyag gyanánt folyékony metanolt alkalmazó energiaforrást a katonák derekukra rögzítve viselhetik. Ennek révén az általuk hordozott elektronikai eszközök lemerülésük esetén sem válnak használhatatlan nehezékké, ami sűrű harci helyzetben igencsak jól jöhet. Vízszintes és függőleges rögzítése egyaránt lehetséges; hangot pedig semmilyen körülmény között nem bocsát ki magából, állította az SFC.

Miért érdemes inkább ezt használni, ahelyett, hogy az egyes készülékek akkumulátorainak kapacitását növelnék meg? Nos, azért, mert így fajlagosan könnyebbé válhat a katonák felszerelése. A fejlesztő becslése szerint azonos töltéskapacitás mellett a Jenny 70 százalékkal könnyebb energiaforrást kínál a 21-ik század high-tech harcosainak. Ráadásul jóval biztonságosabb is, mint a többi hasonló, szintén folyékony üzemanyagot alkalmazó megoldás. Ez annak köszönhető, hogy a metanolt nem sűrített formában tárolja, vagyis közel sem annyira robbanásveszélyes, mint a hidrogén, a propán vagy a bután.

Jelenleg civil forgalomban még nem elérhető a viselhető „akkumulátor”, de a közeljövőben a hétköznapi ruházatban is megjelenhet. Reméljük, a lézerfegyver azért nem jut erre a sorsra…

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés