Connect with us

technokrata

Hogyan nézett ki az Internet 5 éve? És 10 évvel ezelőtt?

Kütyük

Hogyan nézett ki az Internet 5 éve? És 10 évvel ezelőtt?

A múlt weblapjainak milliárdjai egy helyen.

Egyre gyorsabban változó világunk részeivé váltak a weblapok, amelyek szintén hatalmas tempóban újulnak meg, tűnnek el vagy alakulnak újjá. Ezt nyomon követni igen nehéz feladat, mégis akadt rá vállalkozó: az Internet Archive már tizenkét éve folyamatosan mentegeti el a World Wide Web alakulásának fázisait. Az 1996-ban indult kezdeményezés a Wayback Machinre névre keresztelt szolgáltatással biztosítja az érdeklődőknek a múlt weboldalaiba való bepillantást, többek között olyan kuriózumokat kínálva, mint a Terminal.hu 2000-es designja.

Mint minden tárkapacitás, úgy az Internet Archive-é is szűkösnek bizonyul egy idő után. Nem csoda, hiszen tavaly átlagosan havi 100 terabyte-tal nőtt az igény – ahogy egyre több weboldal születik, egyre dinamikusabban bővül az adatbázis is. Napjainkra már 85 milliárd (!) webhely került mentésre (öt évvel ezelőtt még „csak” 35 milliárdot tárolt el a szervezet), amivel így kinőtte jelenlegi, 3 petabyte-os tárhelyét. A további két PB kapacitást azonban nem csak egyszerűen „hozzácsatolják” a szolgáltatáshoz.

A Sun Microsystems közlése szerint a Wayback Machine új szerverközpontba költözik, ahol Sun Fire x4500 szerverek, és az azon futó Solaris 10 operációs rendszerek szolgálják ki az érdeklődőket. Moduláris kialakításának köszönhetően tizedannyi idő alatt jöhetett létre ez a rendszer, egy „átlagos” adatbázis-központtal összehasonlítva. Másodpercenként 500 kérelmet lesz képes kezelni a héten lezajló költözés után a Web-adatbázis, amelyen nem csak weblapokat, hanem képeket, szoftvereket, filmeket, könyveket és videoklipeket is tárolnak.

Érdekesség, hogy az Internet Archive gyűjteményét tükrözik a Bibliotheca Alexandrina adattárába. Az Egyiptomban található Alexandria város új könyvtára hasonló funkciót szolgál, mint az ókori: a felgyűlt tudást hivatott elérhetővé tenni az érdeklődők és az utókor számára, még akkor is, ha az eredeti valamilyen katasztrófából követően megsemmisülne.

Bibliotheca Alexandrina, a 21-ik századi tudástár

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák