Connect with us

technokrata

Az IBM a gyermekrák gyógyszerét kutatja

Kütyük

Az IBM a gyermekrák gyógyszerét kutatja

Mindenki segíthet számítógépe szabad kapacitásával.

Szomorú tény, hogy a rák a gyermekhalálozás egyik leggyakoribb kiváltó oka. Az IBM, a japán Chiba rákkutatóközpont (Chiba Cancer Center Research Institute) és a Chibai Egyetem közösen indított projektet a neuroblasztóma – a gyermekek körében leggyakoribb daganatos megbetegedés – gyógyszeres kezelésének kidolgozására.

A projekt a World Community Grid (Globális Közösségi Hálózat) elnevezésű önkéntes kezdeményezés segítségével valósul meg. A World Community Grid olyan felhasználóktól nyeri a számítási kapacitást, akik az éppen használaton kívüli, de bekapcsolt számítógépüket önkéntesen felajánlják erre a célra. Ezeknek a gépeknek az ereje a világhálón összeadódva egy virtuális szuperkomputert hoz létre, amelynek kapacitása a világ legnagyobb teljesítményű számítógépeivel vetekszik.

„Saját informatikai erőforrásainkat használva körülbelül 100 évig tartana a kutatás folyamata, de a világ egyik legnagyobb szuperszámítógépétől azt várjuk, hogy segítségével két éven belül befejezhetjük a projektet és megkezdhetjük a laboratóriumi kísérleteket.” – nyilatkozta Dr. Akira Nakagawara, a kutatás vezetője.

A neuroblasztóma oka ismeretlen, de az orvosok nagy része úgy gondolja, hogy a szimpatikus idegdúcok és a mellékvese normál fejlődése során előforduló véletlenszerű sejtburjánzás játszhat közre kialakulásában. Leggyakrabban a gyerekek életének első két évében jelentkezik. A betegség kiújulási kockázata nagy, a túlélési arány 40 százalék alatti.

World Community Grid
A World Community Grid egy globális önkéntes kezdeményezés, amely a világ legégetőbb problémáinak enyhítésére jött létre. A World Community Gridhez bárki csatlakozhat, aki rendelkezik egy számítógéppel és internet-kapcsolattal. Mindössze egy ingyenes szoftvert kell letölteni hozzá, ami teljesen biztonságos. A virtuális szuperkomputer segítségével, amelyet jelenleg több mint 1 millió regisztrált számítógép alkot, kilenc globális projekten dolgoznak a tudósok, például az AIDS gyógyszerén vagy egy ellenállóbb rizsfajta nemesítésén.

A rákkutatási projekt eredményeképpen mód nyílhat a hatékonyabb gyógyszeres kezelést nyújtó intelligens egészségügyi rendszerek kialakítására, ahol egyedileg személyre szabhatók vagy célozhatók a terápiák és kezelési tervek. Az eredményeket továbbá a tudományos közösség számára is hozzáférhetővé kívánják tenni a rákbiológiai- és gyógyszerkutatások elősegítése érdekében.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle